Науседа і Зеленський вже обговорювали тему повернення українських чоловіків – радник президента Литви

Читать на русском
Президент Литви Гітанас Науседа вже обговорював із українським лідером Володимиром Зеленським питання повернення військовозобов'язаних українців на батьківщину.
Фото: BNS Foto

Президент Литви Гітанас Науседа вже обговорював із українським лідером Володимиром Зеленським питання повернення українців призовного віку на батьківщину.

Про це заявив старший радник Науседи з питань національної безпеки Кястутіс Будріс, його цитує Delfi.lt.

Примусове повернення чоловіків до України: які країни Європи відреагували відмовоюЯкі європейські країни заявили, що не видаватимуть українських чоловіків мобілізаційного віку – на інфографіці.

За словами політика, сторони обговорювали цю тему під час останнього візиту Зеленського до Вільнюса, що відбувся кілька тижнів тому.

Будріс не став розкривати деталей розмови, але повідомив, що Литва готова допомогти українській владі в реалізації заходів щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків.

«Такою мірою і в тому вигляді, в якому Україна вважатиме це за необхідне, ми, звичайно, будемо з ними розмовляти і допомагати в реалізації. Це навіть не обговорюється – як і щодо інших потреб того, що потрібно Україні», – сказав радник Науседи.

При цьому він додав, що Литва поки що не має готових рішень, які могли б сприяти примусовому поверненню українських чоловіків з інших країн.

Нагадаємо, із 23 квітня Україна тимчасово припинила консульське обслуговування чоловіків призовного віку за кордоном. Крім того, Кабмін заборонив видачу за межами України нових паспортів чоловікам віком 18-60 років.

Нещодавно міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, щоб вони виконали свій громадянський обов'язок. Ідею також підтримали президент Литви Гітанас Науседа та прем'єр-міністр Інгріда Шимоніте.

Водночас сьогодні в Кабміні заявили, що Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: