Швейцарія може повернути до України 11 тисяч чоловіків

Читать на русском
В Швейцарії хочуть допомогти Україні вирішити кадрову проблему у ЗСУ та зняти навантаження із обтяжених швейцарських міграційних структур.
Фото: volynnews.com

У Швейцарії представники щонайменше двох парламентських політичних партій почали публічно обговорювати необхідність повернення в Україну військовозобов'язаних чоловіків.

Про це повідомляє Neue Zürcher Zeitung.

Чоловікам за кордоном перестали надавати консульські послуги: що відбуваєтьсяУкраїнські військовозобов'язані чоловіки не можуть скористатись консульськими послугами за кордоном. Деталі – на інфографіці.

Як зазначили у Федеральному департаменті юстиції Швейцарії (FDJP), йдеться про близько 11 тисяч українських чоловіків, які проживають у країні.

«Заклики щодо повернення додому чоловіків звучать все голосніше», – пише видання.

У матеріалі також говориться, що ці заяви були зроблені в контексті призупинення Україною до 18 травня надання консульських послуг для військовозобов'язаних чоловіків та неможливості їх отримати після без оновлення даних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

За словами національного радника Вільної демократичної партії Крістіана Вассерфалена, той, хто потенційно підлягає військовій службі в Україні, не має обґрунтованих претензій на статус захисту S – він спрямований у першу чергу на жінок, дітей та людей похилого віку, які потребують захисту.

«Ми не хочемо приховувати де-факто дезертирів, які втекли з країни, оборонна війна якої тепер потребує їхньої присутності», – заявив він.

За словами політика, Швейцарія має допомогти Україні вирішити кадрову проблему та «зняти навантаження із важко обтяжених швейцарських міграційних структур».

«Якби існування Швейцарії опинилося під загрозою, ми не були б раді розміщенню іншими країнами у себе сотень тисяч наших солдатів», – сказав голова з питань притулку Швейцарської народної партії Паскаль Шмід.

Також він додав, що планує провести розслідування із цього.

Голова Українського Товариства у Швейцарії Андрей Лужницький своєю чергою назвав такі заяви цинічними і такими, що є «морально-політичною заявою про банкрутство».

«Це цинічна спроба вирішити українську проблему. І це від політиків країни, яка навіть не дозволила третім країнам передати швейцарську зброю для допомоги Україні. Якщо військовозобов'язаних справді відправлять назад, то маю надію, що їм нададуть зброю», – сказав Лужницький.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив, що українці з посвідкою на проживання зможуть залишатися у Німеччині.

Також в Угорщині заявили, що не повертатимуть в Україну військовозобов'язаних.

У той же час Литва та Польща підтримали ідею повернення до України її чоловіків призовного віку, які проживають за кордоном.

За словами віцепрем'єрки із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, Україна не буде примусово повертати з-за кордону чоловіків призовного віку. Але вони мають оновити свої дані у ТЦК, щоб Україна могла визначити свій мобілізаційний потенціал.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: