Україна закликала США та Європу посилити підготовку пілотів F-16 – Politico

Читать на русском
Україна має 30 пілотів, які можуть негайно розпочати навчання в США на F-16, але партнери скаржаться на брак ресурсів.
Фото: Reuters

Українські посадовці тиснуть на США та інші країни, щоб вони активізували навчання українських пілотів на винищувачах F-16, оскільки поточні плани не передбачають підготовки достатньої кількості авіаторів для польотів на літаках, які незабаром має отримати Київ.

Про це пише Politico.

F-16 для України: які країни та скільки винищувачів передадутьНа інфографіці – скільки винищувачів F-16 передадуть Україні Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія, і чи можна їх буде використовувати для ударів по росії.

За даними видання, Україна заявляє, що має 30 пілотів, які можуть негайно розпочати навчання у США. Однак адміністрація Байдена повідомила, що в її програмі не вистачає місць, щоб прийняти більше ніж 12 пілотів одночасно, за словами трьох ознайомлених осіб.

Заклади в Данії та Румунії нібито теж мають подібну проблему з доступними місцями для тренувань.

За даними видання, під час серії зустрічей і дзвінків протягом останніх кількох тижнів Україна офіційно попросила США навчити додаткову кількість пілотів на базі Національної гвардії Морріса в Тусоні, штат Арізона. Американські законодавці також чинили тиск на адміністрацію, щоб вона схвалила додаткове навчання.

Але Вашингтон сказав українським військовим, що, окрім обмежених місць, існують домовленості з іншими країнами щодо тренувань на F-16, які США не можуть порушити.

Нагадаємо, Нідерланди дозволили Україні використовувати F-16 для ураження цілей у росії.

Водночас Бельгія виступила проти використання своїх F-16 за межами України.

Як відомо, нещодавно перша група українських пілотів закінчила навчання на F-16 у США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: