Бельгія проти використання своїх F-16 за межами України

Читать на русском
Україна не зможе використовувати надані Бельгією винищувачі F-16 для ударів по росії, заявив прем'єр Бельгії Александер Де Кроо.
Фото: focus.ua

Бельгія не дозволятиме Україні використовувати своє озброєння, зокрема винищувачі F-16, для ударів по об'єктах на території, яку міжнародна спільнотна визнає росією.

Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо, передає агенство RTBF.

Чи можна Україні бити по території росії західною зброєю: позиція союзників (оновлено)Дедалі більше голосів на користь того, щоб дозволити Україні бити західною зброєю по цілях на території росії. Позиція союзників – на інфографіці.

Він нагадав, що минулого тижня Бельгія та Україна підписали двосторонню угоду про безпеку, яка зокрема передбачає постачання 30 винищувачів F-16 – найбільше з-поміж українських союзників.

«Ця угода дуже чітка. Вона передбачає, що винищувачі можуть бути використані ЗСУ на території України, для захисту українського неба. Я хочу дотримуватися цієї угоди», – підкреслив бельгійський прем'єр.

Також Де Кроо наголосив, що насамперед потрібно гарантувати, що США та інші союзники по НАТО продовжуватимуть надавати військову допомогу Києву.

«Наразі є величезна потреба в протиповітряній обороні. Бойові літаки можуть допомогти в цьому, але є потреба і у іншому обладнанні. Тому нам слід, як надати його Україні швидше та якісніше», – додав бельгійський прем'єр.

Нагадаємо, деякі країни НАТО, зокрема США та Німеччина, дозволили Україні завдавати удари наданою зброєю по військових об'єктах на території росії, але з обмеженнями.

Раніше генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав партнерів дозволити Україні завдавати ударів по військових цілях на території росії західною зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: