ЄС може переглянути безвізовий режим з Грузією через скандальний закон про «іноагентів»

Читать на русском
ЄС має намір переглянути питання безвізового режиму з Грузією після ухвалення владою країни скандального закону про іноагентів.
Фото: AFP

Європейський Союз має намір переглянути питання безвізового режиму з Грузією після ухвалення владою країни скандального закону про «іноагентів».

Про це повідомив посол ЄС у Грузії Павел Герчинський, його цитує видання Грузія Online.

Грузія дрейфує у бік росії: чому в Тбілісі проходять масові вуличні протестиУ Грузії вже кілька тижнів тривають масштабні протести. Причина та реакція світу – на інфографіці.

За словами політика, рішення про лібералізацію візового питання для Грузії було з самого початку прийняте «з певними умовами».

«Тепер, після ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, маємо перевірити, чи діють ще умови лібералізації візового режиму щодо Грузії. Для його припинення на шість місяців потрібно більше голосів, ніж кваліфікована більшість держав-членів. Голоси не всіх членів, а більшості. І я впевнений, що це буде розглянуто як один із варіантів і країни-члени ухвалять таке рішення», – сказав він.

Він додав, що у разі скасування безвізу більше за інших постраждають звичайні громадяни Грузії, які «вже багато років користуються умовами вільного пересування».

Нагадаємо, закон було ухвалено у третьому читанні 14 травня. Через 3 дні президентка Грузії наклала вето на документ, але 28 травня парламент Грузії відхилив вето та зауваження Зурабішвілі та остаточно затвердив закон про «іноагентів». 3 червня скандальний закон було підписано головою парламенту країни.

На тлі ухвалення закону у Тбілісі проходили масштабні акції протесту та мітинги.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: