В Україні є інфраструктура для винищувачів Gripen – Повітряні сили

Читать на русском
В Україні уже існує інфраструктура, яка дозволяє прийняти на озброєння шведські винищувачі Gripen.
Фото: Цензор

Україна має необхідну для розміщення шведських винищувачів Gripen інфраструктуру – коли це стане можливим. Однако наразі американські винищувачі F-16 лишаються у пріоритеті.

Про це заявив начальник авіації командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов в інтерв'ю Радіо Свобода.

F-16 для України: які країни та скільки винищувачів передадутьНа інфографіці – скільки винищувачів F-16 передадуть Україні Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія, і чи можна їх буде використовувати для ударів по росії.

«F-16 запропонували першим. Ми зараз працюємо над F-16, розбудовуємо інфраструктуру під нього… На другому місці в нас стоїть Gripen. І всі запити до Швеції також були надані. Просто цей процес зараз не є пріоритетним, але ми розглядаємо можливість отримання цих літаків. Інфраструктура для них вже підходяща», – зазначив він.

За словами представника ПС ЗСУ, для базування винищувачів Gripen не потрібно особливого покриття – як злітно посадкову-смугу цей літак може використовувати навіть звичайні автомобільні дороги.

Ще одним позитивним моментом є те, що шведський винищувач використовує всю лінійку західного озброєння.

«Усе, що можна використовувати на F-16, можна використовувати і на Gripen. Тому ми, звичайно, на всіх майданчиках говоримо про те, що ми зацікавлені в отриманні», – наголосив Голубцов.

Нагадаємо, у цьому ж інтерв'ю Голубцов заявив, що незабаром у ЗСУ розпочнуться випробування керованих авіаційних бомб українського виробництва.

Також, як відомо, наприкінці травня Україна підписала безпекову угоду зі Швецією. В ОПУ зазначили, що унікальною частиною цієї угоди зі є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, зокрема, навчання пілотів.

Але незадовго до підписання документу стало відомо, що Швецію попросили призупинити плани щодо відправлення винищувачів Gripen до України. Це пов’язано з тим, що союзники хочуть зосередитися на передачі F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: