Кількість учасників Саміту миру в Швейцарії стрімко скоротилася – ЗМІ

Читать на русском
Кількість країн і організацій, які підтвердили свою участь у Саміті миру знизилася з 93 до 78. При цьому, щодо своєї участі передумав президент Аргентини.
Ілюстративне фотоКорреспондент.net

Кількість країн і організацій, які підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії, ймовірно, знизилася з 93 до 78. Саме там має бути обговорено формулу миру президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Що відомо про Глобальний саміт миру: цілі та подальші крокиНа Саміт миру до Швейцарії запрошено понад 160 делегацій. Учасники розроблять спільний план на основі формули миру Зеленського, в якому запропонують рф конкретні кроки щодо припинення війни. Деталі – на інфографіці.

Як зазначається, виданню цю інформацію на умовах анонімності повідомили кілька дипломатів країн ЄС, знайомих із перебігом підготовки заходу.

При цьому, вони не уточнили, які саме країни чи організації вибули зі списку учасників. Один із дипломатів не виключив, що цей список може поповнитися.

«Моя ціль — мати сімейне фото майже на 80 осіб», – сказав посадовець. Інший дипломат, повідомивши про 78 підтверджених учасників, зауважив, що «ще є трохи часу».

Водночас, як зазначають місцеві ЗМІ, президент Аргентини передумав щодо своєї участі у саміті миру. Хав'єр Мілей все ж таки вирішив взяти участь. Мілей прийняв рішення про свою участь у Саміті миру «в останні хвилини». Зазначається, що це сталося після того, як Зеленський направив йому спеціальне послання із закликом брати участь хоча б у церемонії відкриття саміту.

Нагадаємо, саміт відбудеться 15-16 червня у Швейцарії. Станом на 10 червня свою участь підтвердили вже 90 країн та міжнародних організацій. Половина учасників – із Європи.

Росію на саміт не кликали, а Китай, Бразилія, Мексика та Саудівська Аравія вирішили проігнорувати цей захід. Так, у Пекіні заявили, що підтримають лише такі саміти, де будуть представлені обидві сторони конфлікту.

Саміт пропустить і Джо Байден. США на заході представлятимуть віце-президентка Камала Гарріс та радник із національної безпеки Джейк Салліван. При цьому свою участь підтвердили президент Франції Еммануель Макрон та канцлер ФРН Олаф Шольц.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: