Безпекова угода України та США: що передбачає

Читать на русском
Президенти Володимир Зеленський та Джо Байден підписали двосторонню угоду у сфері безпеки з метою зміцнення обороноздатності України, сприяння її євроатлантичній інтеграції та досягнення справедливого миру.
president.gov.ua

Президенти Володимир Зеленський та Джо Байден підписали двосторонню угоду у сфері безпеки з метою зміцнення обороноздатності України, сприяння її євроатлантичній інтеграції та досягнення справедливого миру.

На сайті президента України опублікували повний текст угоди.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

Зазначають, що США працюватимуть із партнерами над зміцненням здатності України захищати себе і стримувати майбутню агресію.

«Сполучені Штати мають намір звертатися до Конгресу США з проханням про виділення коштів для сталої підтримки надійних оборонних і стримувальних спроможностей України в час війни та миру», – йдеться у документі.

У разі нової збройної агресії або загрози нападу в майбутньому Київ та Вашингтон з ініціативи когось з них повинні негайно провести зустріч, по можливості протягом 24 годин, на найвищому рівні.

«Сторони можуть за взаємною згодою ухвалити рішення про розробку та впровадження додаткових відповідних заходів у сфері оборони та стримування, зокрема в економічній, військовій та/або політичній сферах. Такі заходи можуть охоплювати накладення економічних та інших витрат на державу-агресора через кроки, які можуть містити, серед іншого, потенційні санкції або експортний контроль», – зазначено в угоді.

США мають намір підтримувати військову міць України, а також розвиток і трансформацію її військових спроможностей шляхом надання зброї, обладнання, тренувань та іншої допомоги.

Протиповітряна та протиракетна оборона

США зобов'язуються підтримувати Україну в розбудові багаторівневої, інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони. Сторони мають здійснити подальші кроки для переходу до сучасної архітектури протиповітряної оборони України з відповідними радарами, перехоплювачами та допоміжним обладнанням по всьому спектру можливостей від тактичного до стратегічних рівнів.

Вогнева спроможність

США зобов'язуються підтримувати нашу державу в розвитку спільних вогневих можливостей, включно з придбанням наземних систем, боєприпасів і засобів наведення для ведення непрямого й дальнього вогню, а також безпілотних літальних апаратів. Крім цього, мають намір продовжити закупівлю запасів боєприпасів для ЗСУ, розвиваючи при цьому внутрішній потенціал виробництва боєприпасів в Україні.

Наземний маневр

США зобов'язуються підтримувати розвиток доктрини та можливостей України у сфері пересування й маневру, включно з підтримкою наявних бронетанкових, механізованих і моторизованих сил і засобів, а також співпрацювати із союзниками та партнерами з метою підтримки придбання сучасних платформ для забезпечення потреб українських маневрених сил.

Повітряні сили

Важливим пунктом угоди є те, що Сполучені Штати підтримуватимуть Україну в розбудові багаторівневої та інтегрованої системи протиповітряної та протиракетної оборони, зокрема спираючись на системи Patriot. Вашингтон координуватиме з Києвом та союзниками модернізацію Повітряних сил України та закупівлю ескадрилей сучасних винищувачів четвертого покоління. Варто зазначити, що мова йде й про F-16, однак не обмежуючись ними.

Морська сфера

США у координації із союзниками та партнерами зобов'язуються підтримувати вдосконалення спроможності України захищати свої територіальні води та сприяти регіональній безпеці в Чорному морі за допомогою засобів, які можуть включати: системи берегової оборони, розвідку морських просторів, безпілотні системи та надводні судна, зокрема патрульні й річкові кораблі, військово-морські вогневі засоби та засоби протимінної боротьби на морі.

Розвиток ОПК

США зобов'язуються співпрацювати із союзниками та партнерами для підтримки економічного відновлення України та зміцнення її оборонно-промислової бази, зокрема шляхом спільних оборонних досліджень і розробок.

Також цією угодою сторони зобов’язалися прискорити євроатлантичну інтеграцію України, зокрема шляхом здійснення Україною демократичних та економічних реформ.

Нагадаємо, договір розрахований на 10 років. Документ має стати кроком на шляху до членства України в НАТО.

До слова, 13 червня Зеленський також підписав угоду про безпеку ще й із Японією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: