NYT опублікувала проєкт «мирного договору» між Україною та росією від 2022 року

Читать на русском
В The New York Times опублікували проєкт мирного договору між Україною та росією від квітня 2022 року.
Фото: zn.ua

В The New York Times опублікували проєкт «мирного договору» між Україною та росією від квітня 2022 року.

Про це йдеться на сайті видання.

Відомо, що документи з'явилися у результаті переговорів, які відбулися за кілька тижнів після початку повномасштабної війни. Опублікований проєкт датований 15 квітня 2022 року й журналісти стверджують, що він був наданий українськими, російськими та європейськими джерелами.

Відповідно до документа, Україна погоджувалася на без’ядерний, нейтральний, позаблоковий статус, однак могла вступити до ЄС.

Деталі угоди

Розповідають, що відповідно до договору статус Криму мав був визначений за 10-15 років, а Україна погоджувала не повертати його військових шляхом. Усі інші спірні питання, зокрема територіальні, мали вирішити на особистій зустрічі Володимир Зеленський та володимир путін.

Гарантувати нейтральний статус України мали Китай, США, Франція, Велика Британія та росія. При цьому Київ хотів додати у цей перелік Туреччину, а рф – Білорусь. Розбіжності були і щодо застосувань гарантій безпеки. У випадку військової агресії проти України держави-гаранти мали протягом трьох днів мали провести консультації щодо надання допомоги, зокрема допускалася можливість направлення військ. При цьому росія вимагала, що рішення з цього приводу мали прийматися одноголосно – тобто вона у такому випадку отримала право вето. Україна ж на це не погодилася.

Також серед вимог у проєкті зазначено, що Україна не вступає в жодні військові союзи, не розміщує іноземних військових баз і контингентів. Крім цього Київ мав зняти з Москви всі санкції, введені ще з 2014 року, та публічно закликати інші країни зробити те саме. До того ж Україна протягом 30 днів після підписання мирного договору мала б скасувати всі обмеження щодо використання російської мови в будь-якій сфері.

Також говорили й про обмеження кількості українських військ. Київ хотів зберегти чисельність ЗСУ на довоєнному рівні — 250 тис. військових, 800 танків, 160 літаків тощо. Натомість росія вимагала залишити до 85 тис. особового складу, а кількість усіх озброєнь суттєво скоротити Також у Кремлі хотіли заборони України мати ракетне озброєння дальністю більше 40 км. Київ натомість заявляв про дальність до 280 км.

«Багато спірних пунктів так і не вдалося вирішити, а остаточно переговори припинили після того, як росія висунула нові вимоги по застосування гарантій безпеки – необхідність одноголосного рішення усіх держав-гарантів», – додали у матеріалі.

Нагадаємо, 14 червня путін вкотре заявив, що ЗСУ мають бути повністю виведені з Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей для початку переговорів щодо припинення вогню. За його версією, це, а також відмова України від НАТО, нібито призведе до остаточного завершення війни.

Президент України Володимир Зеленський підкреслив, що пропозиція диктатора рф про припинення війни є звичайним ультиматумом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: