Нова угода росії та Північної Кореї дозволить виправдати постачання зброї Кремлю – WSJ

Читать на русском
Новий договір між росією та КНДР дозволить їм виправдати угоди зі зброєю. А військово-технічне співробітництво може означати більше поставок снарядів для рф та допомогу в ядерній програмі КНДР.
Reuters

Нова угода про всеосяжне стратегічне партнерство між росією та Північною Кореєю, ймовірно, не гарантує автоматичного зобов'язання щодо розгортання військ для захисту один одного. Але вона дозволяє Москві та Пхеньяну виправдати угоди зі зброєю.

Про це The Wall Street Journal сказав завідувач кафедри безпеки Азіатсько-Тихоокеанського регіону в Гудзонівському інституті Патрік Кронін.

Армія Кіма: який військовий потенціал має Північна КореяНа інфографіці – який військовий потенціал має Північна Корея, один із союзників путіна у війні проти України.

На його думку, у відносинах двох країн не з'явилося нічого принципово нового, чого не було до візиту володимир путіна до Пхеньяну.

У той же час професор міжнародних відносин Далекосхідного федерального університету в рф Артем Лукін зазначає, що угода є першою з часів холодної війни, до якої включено конкретний пункт, пов'язаний з обороною: це ілюструє намір Москви відігравати більш значну роль у Північно-Східній Азії.

«В той час, як росія демонструє США, що це сила, з якою потрібно рахуватися, Північна Корея зможе продемонструвати, що вона знаходиться на одному рівні з такими великими державами, як Москва», – сказав він.

CNN пише, що угода росії та КНДР про військову допомогу викликає серйозні питання: «Якщо це пакт про колективну оборону, чи поширюється тепер ядерне стримування росії на Північну Корею і навпаки? Чи буде це «воєнно-технічне співробітництво» включати проведення спільних військових навчань і створення спільних сил для захисту кордонів? Хто ще може приєднатися до цього пакту у майбутньому?».

Журналісти також припускають, що «військово-технічна співпраця» може означати, що ще більше снарядів та ракет потраплять із північнокорейських заводів на лінію фронту в Україні.

The New York Times звертає увагу на те, що путін під час візиту до Пхеньяна обіцяв Кім Чен Ину невказану технологічну допомогу, яка могла б дозволити країні просунути свою програму створення ядерної зброї.

Видання зазначає, що до війни в Україні, росія та Китай були єдині зі США хоча б в одному питанні – стримуванні ядерного арсеналу КНДР. Але під час візиту путін не зробив навіть натяку на те, що країна має відмовитись від своєї ядерної зброї.

У США побоюються, що північнокорейський лідер тепер сповнений рішучості подолати останню велику технологічну перешкоду на шляху перетворення своєї країни на повноцінну ядерну державу – здатність розробити ядерну зброю, яка зможе досягти Штатів.

За словами Віктора Ча, який займався питаннями Північної Кореї під час адміністрації Джорджа Буша-молодшого, перспектива російської допомоги КНДР «являє найбільшу загрозу національній безпеці США з часів Корейської війни».

Нагадаємо, як йдеться в угоді, підписаній вчора путіним і Кім Чен Ином, якщо одна з країн «увійде в стан війни через збройну агресію», інша «негайно надасть військову та іншу допомогу всіма засобами, що є в її розпорядженні».

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як Північна Корея підтримує російську агресію проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: