Польща та країни Балтії хочуть збудувати оборонну лінію на кордоні з росією та Білоруссю

Читать на русском
У середу, 26 червня, Польща, Литва, Латвія та Естонія висловили бажання побудувати оборонну лінію на кордонах держав з росією та Білоруссю.
Фото: Reuters

Польща, Литва, Латвія та Естонія в середу, 26 червня, закликали Європейський Союз побудувати лінію оборони вздовж кордону з росією та Білоруссю, щоб захистити блок від військових загроз та інших шкідливих дій з боку москви.

Про це пише Reuters.

Відгородитися від «буйних сусідів»: як країни Європи зміцнюють кордон із росією та БілоруссюЛатвія, Литва, Польща, Естонія, Норвегія та Фінляндія зміцнюють свій кордон із росією та Білоруссю, аж до будівництва парканів.

У листі до голови ЄС, який буде обговорюватися на саміті в Брюсселі, лідери чотирьох країн, які мають спільні кордони з росією та Білоруссю, заявили, що проєкт, який сприятиме захисту 27 країн блоку з 450 мільйонами людей, також потребуватиме фінансової підтримки всіх членів.

«Побудова системи оборонної інфраструктури вздовж зовнішнього кордону ЄС з росією та Білоруссю вирішить гостру й нагальну потребу убезпечити ЄС від військових і гібридних загроз», — йдеться в листі чотирьох лідерів.

Гібридні загрози стосуються поєднання військових і невійськових, а також прихованих і відкритих засобів, включаючи дезінформацію, кібератаки, економічний тиск і штовхання мігрантів через кордони.

«Масштаб і вартість цих спільних зусиль вимагають цілеспрямованих дій ЄС, щоб підтримати їх як політично, так і фінансово», – йдеться в листі.

Деякі дипломати ЄС оцінили вартість будівництва такої оборонної лінії на землі вздовж 700-кілометрового кордону ЄС з росією та Білоруссю приблизно в 2,5 мільярда євро (2,67 мільярда доларів).

Нагадаємо, нещодавно Польща відправила на кордон з Білоруссю військових жандармів. Солдати військової жандармерії виконуватимуть завдання щодо патрулювання, контролю за поведінкою натовпу мігрантів та навчання сил оперативної групи «Підляшшя» у сфері забезпечення безпеки та громадського порядку.

Також раніше Міністерство внутрішніх справ Польщі ініціювало закриття прикордонної зони з Білоруссю на 90 днів на тлі напруженості на кордоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: