Рада ЄС ухвалила низку санкцій проти Білорусі

Читать на русском
Рада Європейського союзу поширила на Білорусь низку санкцій, які вже діють проти росії через війну проти України.
Укрінформ

Рада Європейського союзу поширила на Білорусь низку санкцій, які вже діють проти росії через війну проти України.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Що сталося з економікою росії за два роки повномасштабної війниЯкі зміни відбулися у російській економіці за два роки повномасштабної війни – на інфографіці.

«Сьогодні Рада ЄС ухвалила обмежувальні заходи, спрямовані проти білоруської економіки, з огляду на участь режиму в незаконній, неспровокованій і невиправданій агресивній війні Росії проти України», – йдеться у повідомленні.

Наголошують, що комплексні заходи спрямовані на віддзеркалення кількох обмежувальних заходів, які вже діють проти росії, і таким чином розв'язують проблему обходу санкцій, який виникає внаслідок високого ступеня інтеграції, що існує між російською та білоруською економіками.

Торгівля

У документі зазначено, що Рада продовжує заборону на експорт товарів і технологій подвійного призначення, а також запроваджує подальші обмеження на експорт товарів, які можуть сприяти збільшенню промислового потенціалу Білорусі. Ці обмеження стосуються також експорту до Білорусі товарів і технологій морського судноплавства, а також предметів розкоші.

Послуги

Рада ЄС забороняє надавати певні послуги Білорусі, її уряду, державним органам, корпораціям чи агентствам, а також будь-якій фізичній чи юридичній особі, яка діє від імені чи за їх вказівкою. Мова йде про бухгалтерські послуги, аудиторські послуги, а також архітектурні та інженерні послуги. Сюди включають також послуги з реклами, дослідження ринку та опитування громадської думки тощо.

Транспорт

Рада ЄС розширює заборону на перевезення вантажів автомобільним транспортом по території ЄС на причепах і напівпричепах, зареєстрованих у Білорусі, у тому числі на вантажівках, зареєстрованих за межами Білорусі.

Антиобхід санкцій

Щоб мінімізувати ризик обходу санкцій, ЄС заборонить транзит через територію Білорусі товарів і технологій подвійного призначення, товарів і технологій, які можуть сприяти військово-технологічному зміцненню Білорусі або розвитку її сектору оборони і безпеки, товари, які могли б сприяти збільшенню промислових потужностей Білорусі, товари та технології для використання в авіаційній чи космічній промисловості, а також зброя, що експортується з ЄС.

Крім того, щоб допомогти протистояти реекспорту бойових товарів, знайдених в Україні або критичних для розвитку російських військових систем, було вирішено, що оператори ЄС, які продають такі бойові товари третім країнам, повинні запровадити механізми належної обачності, здатні виявити та оцінити ризики реекспорту до Росії та їх зниження.

Захист операторів ЄС

Пакет також включає заходи, які дозволяють операторам ЄС вимагати компенсацію за збитки, заподіяні білоруськими фізичними особами та компаніями через застосування санкцій та експропріацію, за умови, що громадянин країни-члена або відповідна компанія не має ефективного доступу до засобів правового захисту, наприклад, відповідно до відповідної двосторонньої угоди.

Нагадаємо, 20 червня посли країн-членів Євросоюзу досягли згоди та ухвалили 14-й пакет антиросійських санкцій. Зокрема, санкції ухвалено проти російського сектора зрідженого природного газу.

Згодом стало відомо, що новий пакет санкцій Євросоюзу проти росії буде спрямований не лише проти енергетичного сектору рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: