НАТО створить посаду координатора військових поставок в Україну – WSJ

Читать на русском
У НАТО мають намір створити посаду відповідального за надання довгострокової підтримки Україні. Про це буде оголошено на саміті наступного тижня.
Getty Images

НАТО відправить до Києва високопосадовця, який відповідатиме за координацію військових поставок в Україну. Це один із заходів, спрямованих на зміцнення довгострокової підтримки України, про які буде оголошено на саміті Альянсу наступного тижня.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

У НАТО обрали нового генерального секретаря замість СтолтенбергаПрем'єр Нідерландів Марк Рютте стане новим генеральним секретарем НАТО замість Єнса Столтенберга. Свої обов’язки він почне виконувати з 1 жовтня.

Журналісти зазначають, що ці кроки спрямовані на те, щоб підтримати перспективи України в НАТО, не пропонуючи їй членства. Альянс також прагне вжити заходів на тлі сплеску правих сил у Європі і ймовірності того, що Дональд Трамп знову стане президентом США.

Крім того, НАТО створить нове командування у Вісбадені (Німеччина) для координації поставок військової техніки до Києва та навчання українських військ.

Високопоставлений цивільний чиновник у Києві зосередиться на довгострокових потребах України у військовій модернізації та невійськовій підтримці, взаємодіючи як із командуванням у Вісбадені, так і зі штаб-квартирою НАТО у Брюсселі.

Операцію буде укомплектовано майже 700 американськими та іншими союзними кадрами з 32 країн Альянсу. Вона візьме на себе більшу частину місії, яку виконували американські військові з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Нагадаємо, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що не очікує домовленості про членство України в Альянсі на липневому саміті.

Раніше президент Володимир Зеленський розповів, які рішення очікує від саміту НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: