Суд передав в управління АРМА вилучені пестициди у структури НААН

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання детектива НАБУ про арешт вилученого майна та його передачу в управління Нацагентства.
фото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд наклав арешт і передав в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів вилучені пестициди у межах справи за підозрою заступника директора Наукового інформаційно-аналітичного центру «Торговий дім Національної академії аграрних наук України» Олександра Євдокимова у причетності до заволодіння пестицидами на 276 млн грн.

Такі рішення 29 травня і 14 червня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується, в грудні 2022 року проведено обшуки складських приміщень, на яких знайшли засоби захисту рослин загальним об'ємом 24 400 л. Вказане було передано до складського приміщення дослідного господарства «Артеміда» Інституту картоплярства НААН на відповідальне зберігання. Детектив НАБУ просив накласти на пестициди арешт і передати їх в управління АРМА для продажу, оскільки термін придатності деяких засобів закінчився або скоро спливе.

«Клопотання - задовольнити. Накласти арешт з метою забезпечення збереження речових доказів на майно, вилучене 24 грудня 2022 року під час обшуку в складських приміщеннях... Передати Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, для реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом, засоби захисту рослин», – ідеться в рішенні.

Також у листопаді 2022 року слідчими було проведено обшуки в приміщеннях Інституту садівництва НААН, під час якого було вилучено пестициди загальним об'ємом 39 980 літрів. Детектив НАБУ просив накласти на майно арешт і передати його в управління АРМА для реалізації з тих самих причин.

«Клопотання - задовольнити. Накласти арешт з метою забезпечення збереження речових доказів на майно, вилучене 15 листопада 2022 року під час обшуку в приміщеннях Інституту садівництва НААН... Передати АРМА для реалізації з урахуванням особливостей, визначених законом, засоби захисту рослин», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП також підозрюють Євдокимова в організації схеми заволодіння 28,5 млн грн держпідприємства «Дослідне господарство «Ставидлянське». У межах досудового розслідування встановлено, що службовці ДП «ДГ Ставидлянське» у 2021 році уклали договори на постачання пшениці та насіння соняшнику з наперед визначеним товариством, яке забезпечувало реалізацію сільськогосподарської продукції за заниженою вартістю.

У свою чергу заступник директора центру Євдокимов взяв на себе обов'язки пошуку підприємств-покупців сільськогосподарської продукції, які купляли б продукцію вже за ринковими цінами, відкриття відповідних банківських рахунків та подальшого обготівковування отриманих коштів, їх розподілу між співучасниками вчинення злочину. У підсумку реалізація цієї схеми завдала держпідприємству збитків на суму понад 28,5 млн грн. У цій справі його теж заочно заарештували.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: