Візит не погоджувався з Україною: в МЗС прокоментували поїздку Орбана до Москви

Читать на русском
Міністерство закордонних справ України виступило з офіційною заявою щодо візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви.
Фото: МЗС

Міністерство закордонних справ України виступило з офіційною заявою щодо візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви.

Коментар було опубліковано на офіційному сайті відомства.

Порівнював із Афганістаном і не бачить переможцем: що прем'єр Угорщини Орбан говорив про УкраїнуМайже кожне висловлювання угорських політиків про Україну та війну провокує скандал. На інфографіці – найрезонансніші заяви Віктора Орбана.

Там повідомили, що рішення здійснити цю поїздку було ухвалене офіційним Будапештом «без погодження чи координації з Україною».

Зазначається, що для України принцип «ніяких домовленостей щодо України без України» залишається непорушним. У МЗС також закликали всі інші держави неухильно його дотримуватися.

«Єдиним реалістичним шляхом до відновлення справедливого миру залишається Формула миру. Як засвідчив перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, участь в якому взяла також Угорщина, понад сто держав і міжнародних організацій поділяють бачення миру засноване на повазі до територіальної цілісності України та Статуту ООН. Формат Саміту миру є ключовим майданчиком для пошуку шляхів відновлення справедливого миру», – зазначено у повідомленні.

У МЗС також додали, що Україна готова й надалі працювати над розвитком двосторонньої співпраці та європейської інтеграції за результатами візиту Орбана до Києва.

Нагадаємо, нещодавно в Євросоюзі заявили, що Віктор Орбан не отримував мандат від блоку на візит до Москви і він представлятиме там виключно Угорщину.

Зазначимо, що днями угорський прем'єр уперше за час повномасштабної війни (і взагалі вперше за 12 років) приїхав до України. Під час візиту він запропонував президенту Володимиру Зеленському розглянути питання про припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: