Ізраїль готовий до переговорів з ХАМАС про звільнення заручників – Reuters

Читать на русском
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що готовий до переговорів з ХАМАС щодо заручників.
Фото: Reuters

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу повідомив президенту США Джо Байдену в четвер, 4 липня, що він вирішив надіслати делегацію для відновлення переговорів щодо угоди про звільнення заручників із ХАМАС.

Про це пише Reuters.

Джерело в ізраїльській переговорній групі на умовах анонімності повідомило, що є реальний шанс досягти угоди після того, як ХАМАС зробив переглянуту пропозицію щодо умов угоди.

Відповідь Ізраїлю на пропозицію ХАМАС, подану через посередників, різко контрастувала з минулими випадками під час майже дев’ятимісячної війни в Газі, коли Ізраїль заявляв, що умови ХАМАС були неприйнятними.

Ізраїльський чиновник сказав, що керівник ізраїльської розвідувальної служби Моссад очолить ізраїльську делегацію на переговорах.

Пізніше в четвер Нетаньягу мав провести консультації зі своєю командою на переговорах, а потім обговорити переговори про звільнення заручників зі своїм кабінетом безпеки. Білий дім повідомив, що Байден і Нетаньягу під час телефонної розмови обговорили відповідь, отриману від ХАМАС, щодо можливих умов угоди.

«Президент привітав рішення прем’єр-міністра уповноважити своїх учасників переговорів співпрацювати з посередниками США, Катару та Єгипту в спробі закрити угоду», – йдеться в заяві.

Під час телефонної розмови Нетаньягу повторив свою позицію, що Ізраїль припинить війну в Газі лише тоді, коли всі його цілі будуть досягнуті, йдеться в заяві його офісу.

Джерело в ізраїльській переговорній групі заявило: «Є угода з реальними шансами на виконання». Однак джерело попередило, що існує ризик, що угода може бути зірвана через «політичні міркування».

Деякі ультраправі партнери по правлячій коаліції Нетаньягу заявили, що можуть залишити уряд, якщо війна закінчиться до того, як ХАМАС буде знищено. Їхній вихід із коаліції, ймовірно, поклав би край прем’єрству Нетаньягу.

Нагадаємо, 1 липня прем'єр-міністр Нетаньягу заявив, що Ізраїль продовжуватиме бойові дії в секторі Газа, доки ХАМАС не буде знищений і «всі інші цілі війни не будуть досягнуті».

А в результаті ізраїльського удару в середу, 3 липня, на півдні Лівану було вбито одного з вищих командувачів «Хезболли». Це спричинило ракетний вогонь у відповідь з боку підтримуваного Іраном угруповання по Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: