В Ірані на виборах президента переміг прихильник реформ Пезешкіан

Читать на русском
Представник реформаторського крила Масуд Пезешкіан переміг на президентських виборах в Ірані.
Фото: AP

Представник реформаторського крила Масуд Пезешкіан переміг на президентських виборах в Ірані.

Про це повідомляє проурядовий портал IRNA.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

За підсумками другого туру виборів Пезешкіан набрав 16,3 млн голосів, тоді як його суперник, консерватор Саїд Джалілі, отримав 13,5 млн голосів. Загальна явка на виборах склала 49,8%.

Відомо, що 69-річний Пезешкіан прийшов у політику на початку 2000-х, до цього він був кардіохірургом. У період з 2001 до 2005 року він обіймав посаду міністра охорони здоров'я.

Вже у 2008 році Пезешкіан став членом парламенту, з 2016 по 2020 рік обіймав посаду першого заступника спікера.

Радіо Свобода зазначає, що колишній міністр охорони здоров'я у своїй передвиборній кампанії критикував політику держави щодо примусового носіння хіджабу для жінок. Він також висловлював відкритість до переговорів із Заходом та виступав на захист прав меншин.

Нагадаємо, що президентські вибори в Ірані проводилися у зв'язку із загибеллю попереднього президента країни Ебрахіма Раїсі. У травні вертоліт, на борту якого був президент і делегація, що його супроводжувала, розбився в лісі на північному заході країни.

Раніше в ЄС пояснили, чому допомогли Ірану із супутниковою системою після аварії вертольота Раїсі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: