Вибори у Франції: як зміниться склад парламенту

Читать на русском

У Франції відбувся другий тур позачергових парламентських виборів, які Еммануель Макрон оголосив після поразки своєї партії під час виборів до Європарламенту. На відміну від першого туру, у другому сенсаційно переміг лівий «Новий народний фронт». При цьому жодній політичній силі не вдалося отримати більшість у парламенті, тож попереду переговори щодо формування коаліції. Як зміниться склад парламенту – на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, що у Національних зборах Франції 577 місць. Після минулих виборів у партії президента Еммануеля Макрона «Відродження» було 169 місць, у вкрай правого «Національного об'єднання» Марін Ле Пен – 88 місць, у Нового екологічного та соціального народного союзу – 75, у республіканців – 61, у демократів – 50, у «Горизонтів» та соціалістів – по 31, у Демократичних та республіканських лівих – 22, у Вільних та Незалежних – 22, у екологів – 21.

За підсумками другого туру виборів блок лівих партій «Новий народний фронт» («Непокірна Франція», Соціалістична партія, Партія зелених, Комуністична партія, «безпартійні ліві») отримав 182 місця в парламенті Франції (у попередньому складі було 150 місць загалом) .

Пропрезидентський блок «Разом!» (партія «Відродження», «Демократичний рух», «Горизонти») отримує 168 мандатів.

Вкрай праве «Національне об'єднання» Марін Ле Пен та союзники отримують 143 мандати. Праві «Республіканці» та їхні союзники одержують 45 місць у парламенті.

Один із лідерів «Нового народного фронту» Жан-Люк Меланшон уже відкинув можливість сформувати коаліцію з блоком Макрона. Сам президент також заявляв, що не готовий вступати в коаліцію з лівими.

Лідери ультраправих Марін Ле Пен та Жордан Барделла також відкинули можливість участі у коаліційному уряді.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь повідомив, що подасть у відставку після оголошення результатів другого туру парламентських виборів.

Після оголошення попередніх результатів виборів у Парижі та інших містах почалися масові заворушення та зіткнення з поліцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: