У проєкті комюніке саміту НАТО шлях України до членства називають «незворотнім» – CNN

Читать на русском
У проєкті тексту комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до вступу буде охарактеризований як незворотній.
Getty Images

У проєкті тексту спільного комюніке, яке буде ухвалено за підсумками саміту НАТО у Вашингтоні, шлях України до вступу охарактеризований як «незворотній».

Про це повідомили CNN три джерела.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

Предметом дебатів перед самітом між 32 членами Альянсу стало те, наскільки сильні гарантії щодо членства потрібно надати Україні. Проєкт комюніке ще може змінитися, але наявність формулювання «незворотній» стане важливим сигналом для Києва та Москви.

Американський чиновник сказав CNN, що Білий дім підтримує використання цього слова у підсумковому комюніке, якщо документ також підтвердить, що робота України над демократичними реформами має продовжуватися.

У той час як багато європейців наголошують на необхідності жорстких формулювань щодо майбутнього України в організації, офіційні особи США та Німеччини запропонували описати «міст» до членства України.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг анонсував, що на саміті союзники погодять суттєвий пакет допомоги для України. ЗМІ писали, що члени НАТО домовилися виділити 40 мільярдів євро на військову допомогу Україні наступного року.

Анонсувалося також створення нового командування у Вісбадені для координації постачання військової техніки до Києва та навчання українських військ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: