У США розповіли, які заходи підтримки України схвалять на саміті НАТО

Читать на русском
НАТО надасть Україні у 2025 році 40 млрд євро, призначить спеціального представника у Києві та створить нову структуру для допомоги.
mil.in.ua

Під час вашингтонського саміту НАТО союзники оголосять про нові суттєві заходи підтримки України.

Подробиці розповіли у Білому домі.

У проєкті комюніке саміту НАТО шлях України до членства називають «незворотнім» – CNNУ проєкті тексту комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до вступу буде охарактеризований як незворотній.

Планується, що союзники оголосять про свій намір надати Україні наступного року мінімальне базове фінансування у розмірі 40 млрд євро та забезпечити стійкий рівень допомоги у сфері безпеки.

Також буде створено нову структуру «Допомога НАТО в галузі безпеки та навчання для України» (NSATU), яка координуватиме роботу з оснащення, навчання та розвитку сил для підтримки України на шляху до повної оперативної сумісності з НАТО. Її очолить тризірковий генерал, який базуватиметься у Німеччині.

Для подальшого поглиблення інституційних відносин України з НАТО генеральний секретар ухвалив рішення призначити старшого цивільного представника у Києві, який виконуватиме функції координатора взаємодії Альянсу з високопосадовцями.

Нагадаємо, під час відкриття саміту НАТО президент США Джо Байден анонсував передачу Україні додаткових систем протиповітряної оборони, зокрема Patriot.

Президент Володимир Зеленський подякував Байдену, але сказав, що цієї допомоги недостатньо.

Зеленський також заявив, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити росіянам ефективну конкуренцію у небі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: