Лідери НАТО погодили надання Україні 40 млрд євро військової допомоги

Читать на русском
Лідери НАТО погодили розмір військової допомоги Україні протягом 2025 року в обсязі 40 мільярдів євро.
Фото: NATO

Лідери НАТО погодили розмір фінансових зобов’язань для надання Україні військової допомоги протягом 2025 року в обсязі 40 мільярдів євро.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Байден на відкритті саміту НАТО заявив про передачу Україні додаткових Patriot та інших систем ППОБайден на відкритті саміту НАТО оголосив про передачу нових ЗРК Patriot та значне посилення систем ППО для України.

Альянс ухвалив рішення, в якому взяв, зокрема, зобов’язання щодо суми допомоги Україні на 2025 рік.

«Ми підтверджуємо рішучість підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні і стримувати її в майбутньому. З цією метою ми маємо намір надати мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро протягом наступного року», – йдеться у рішенні.

Окрім цього, Альянс взяв на себе зобов’язання щодо довготривалої допомоги ЗСУ, а не лише підтримки у 2025 році, щоби «забезпечити сталий рівень безпекової допомоги Україні, беручи до уваги потреби України, національні бюджетні процедури і двосторонні безпекові угоди, які члени Альянсу уклали з Україною».

Наступного року, на саміті у Гаазі, глави держав і урядів мають намір переглянути внески членів Альянсу. Так само можливий перегляд суми допомоги, виходячи з потреб України, на майбутніх самітах НАТО.

«Ми підтверджуємо нашу непохитну відданість Україні як суверенній, демократичній, незалежній державі», – заявили лідери НАТО, висловивши впевненість, що їхня допомога має значний ефект для підтримки України у опорі агресії рф.

Нагадаємо, нещодавно у США розповіли, які заходи підтримки України схвалять на саміті НАТО.

А також 10 липня Італія оголосила, що готова збільшити військову допомогу Україні до 1,7 млрд євро у 2025 році. Про такі плани заявив прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні на саміті НАТО у Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: