Поїздка Орбана до Москви суперечить договорам Євросоюзу – FT

Читать на русском
Дипломатичні контакти Орбана та путіна порушують договори Євросоюзу. Деякі члени блоку також вважають, що прем’єр Угорщини зловжив статусом голови Ради ЄС.
PAP/EPA

Дипломатичні контакти прем'єр-міністра Угорщини та російського диктатора володимира путіна під час його поїздки до Москви суперечать договорам Європейського Союзу.

Про це пише Financial Times із посиланням на юридичну службу блоку.

Кулеба застеріг Угорщину від підтримки «мирних ініціатив», які грунтуються на наративах рфГлава МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч зі своїм угорським колегою Петером Сійярто. Сторони говорили, зокрема, про справедливий мир.

За словами трьох джерел видання, юридична служба ЄС повідомила державам-членам, що дії Орбана порушують договори блоку, які забороняють будь-які «заходи, які можуть поставити під загрозу досягнення цілей Союзу».

Вони також додали, що він порушив положення закону, яке закликає всіх членів здійснювати зовнішньополітичну діяльність «беззастережно, у дусі лояльності та взаємної солідарності».

Глава Європейської ради Шарль Мішель назвав візит Орбана до Москви політичною помилкою. «За 10 років я ніколи не бачив такої жорсткої реакції з боку 26 інших країн на дії [однієї країни]… Це «жовта картка». Такий спосіб роботи є неприйнятним», – зазначив він.

Угорщина розпочала шестимісячне ротаційне головування у Раді ЄС лише за чотири дні до поїздки Орбана до Москви. На думку деяких членів ЄС, Орбан зловжив цим статусом, щоб надати своїй зустрічі з путіним більше ваги.

Крім того, прем'єр Угорщини підтримав негайні мирні переговори для припинення війни, що є прямим порушенням заявленої політики ЄС та НАТО про те, що без України не може бути жодних подібних обговорень.

У відповідь на дії Орбана багато держав-членів обговорювали бойкот традиційних неформальних міністерських зустрічей, які мали відбутися в Угорщині. Менша група країн також розпочала неформальні обговорення того, як у рамках правил ЄС обмежити свободу дій Орбана під час головування.

За словами чиновників, деякі посадовці приватно висували ідею позбавлення Угорщини права головувати в ЄС.

Нагадаємо, 2 липня Віктор Орбан уперше за час повномасштабної війни приїхав до Києва. Під час візиту він запропонував президенту Володимиру Зеленському розглянути питання про припинення вогню. Зеленський відкинув цю ідею.

Після України прем'єр Угорщини поїхав до росії та Китаю з «мирною місією». Орбан заявив, що в Москві його цікавила думка путіна щодо мирних ініціатив. Україна, Євросоюз та США засудили цю поїздку.

Після ЄС на спеціальній зустрічі розкритикували дії Орбана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: