Україна і Румунія уклали двосторонню угоду у сфері безпеки

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський та його румунський колега Клаус Йоганніс уклали у Вашингтоні угоду про співпрацю у сфері безпеки.
Фото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський та його румунський колега Клаус Йоханніс уклали у Вашингтоні угоду про співпрацю у сфері безпеки.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Згідно з документом, Румунія, як і раніше було анонсовано, передасть Україні систему Patriot. Крім того, Бухарест зобов'язався й надалі підтримувати нашу країну, а також сприяти максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України.

«Особливістю цієї угоди є конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТ», – зазначили у ВП.

В угоді також зазначено, що Бухарест разом із партнерами допоможе центру F-16 для підготовки українських пілотів.

Крім того, у документі прописано механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної агресії проти України або значної ескалації.

Нагадаємо, вчора Україна підписала угоду про безпеку зі ще однією європейською країною – Люксембургом.

А 8 липня подібна угода була укладена з Польщею. Документ передбачає зобов'язання польської сторони продовжувати підтримувати Україну протягом наступних десяти років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: