Іран суттєво нарощує виробництво ракет та дронів для рф – Reuters

Читать на русском
В Ірані зафіксували значне нарощення двох ключових об'єктів з виробництва балістичних ракет.
Фото: Getty Images

Нещодавні супутникові зображення показують значне розширення двох ключових іранських об’єктів для виготовлення балістичних ракет. За оцінками двох американських дослідників, вони призначені для збільшення виробництва зброї, яку постачатимуть рф.

Про це пише Reuters.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

Розширення об’єктів відбулося після угоди від жовтня 2022 року, згідно з якою Іран погодився надати ракети росії, яка шукала їх для війни проти України. За словами офіційних осіб США, Тегеран також постачає ракети єменським повстанцям-хуситам і ліванській міліції Хезболли .

Зображення, зроблені комерційною супутниковою компанією Planet Labs військової бази Модаррес у березні та ракетного комплексу Ходжір у квітні, показують понад 30 нових будівель на двох майданчиках, розташованих поблизу Тегерана.

Експерти кажуть, що арсенал Ірану вже є найбільшим на Близькому Сході та оцінюється в понад 3000 ракет, включаючи моделі, призначені для перенесення звичайних і ядерних боєголовок.

Троє іранських офіційних осіб, які побажали не називати своїх імен, підтвердили, що Модаррес і Ходжір розширюються з метою збільшення виробництва балістичних ракет.

Інший іранський чиновник сказав, що деякі з нових будівель також дозволять подвоїти виробництво безпілотників. Безпілотники та ракетні компоненти будуть продаватися росії, дрони будуть надані хуситам, а ракети – Хезболлі, додало джерело.

Нагадаємо, у травні Іран вперше поставив країні-агресору росії новітні високоточні авіабомби Qaem-5 для ударів по території України.

А 31 травня Євросоюз розширив санкційний список осіб та установ, на яких поширюються обмежувальні заходи за поставки іранських дронів у росію для їх використання проти України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: