Україна домовляється зі Швецією про постачання винищувачів Gripen – Офіс президента

Читать на русском
Україна домовляється зі Швецією про постачання винищувачів Saab JAS-39 Gripen у рамках військової допомоги.
Getty Image

Україна домовляється зі Швецією про постачання винищувачів Saab JAS-39 Gripen у рамках військової допомоги.

Про це в інтерв'ю «Голосу Америки» розповів заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

F-16, Mirage 2000-5 та Gripen: що відомо про винищувачі, які можуть передати УкраїніПорівняння американських винищувачів F-16, французьких Mirage 2000-5 та шведських Gripen – на інфографіці.

За словами Жовкви, тема постачання Gripen Україні постійно порушувалася президентом Володимиром Зеленським під час переговорів зі шведськими чиновниками. Але тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі.

«Зараз країна в НАТО, і мій президент знову спілкується з прем'єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16, і ми рухаємось у цьому напрямку», – зазначив заступник керівника Офісу президента.

Нагадаємо, наприкінці травня Україна підписала безпекову угоду зі Швецією. В ОПУ зазначили, що унікальною частиною цієї угоди є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, зокрема, навчання пілотів.

Але незадовго до підписання документа стало відомо, що Швецію попросили призупинити плани щодо відправлення винищувачів Gripen до України. Це пов’язано з тим, що союзники хочуть зосередитися на передачі F-16.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: