Україна підписала безпекові угоди з Чехією і Словенією: деталі

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Британії підписав одразу дві угоди у сфері безпеки – з Чехією та Словенією.
Зеленський та прем'єр-міністр Чехії ФіалаФото: Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до Британії підписав одразу дві угоди у сфері безпеки – з Чехією та Словенією.

Про це повідомила пресслужба ОПУ.

Безпекові угоди: з якими країнами підписано та яку військову допомогу отримає УкраїнаЗ якими країнами Україна підписала двосторонні безпекові угоди та який розмір військової допомоги отримає – на інфографіці.

З боку Чехії договір підписав прем’єр-міністр Петро Фіала, а Словенію на церемонії представив прем’єр Роберт Голоб.

Прага зобов'язується підтримувати Україну у військовій сфері протягом наступних 10 років та «вивчати варіанти» постачання додаткової військової техніки з урахуванням потреб ЗСУ. Значна частина угоди присвячена посиленню співробітництва у військово-технічній сфері.

«Чехія й надалі допомагатиме нашій державі в рамках своєї ініціативи щодо постачання артилерійських снарядів калібрів 155 мм та 122 мм за підтримки країн-партнерів. Крім того, Україна та Чехія посилюватимуть на своїх територіях промислові потужності з виробництва боєприпасів, а також створюватимуть спільні підприємства», – зазначили в Офісі президента.

Крім того, Чехія та Україна продовжать спільну щорічну підготовку близько 4 тисяч українських військових.

В ОП додали, що країни співпрацюватимуть і у невійськовій сфері. Йдеться зокрема про партнерство Чехії з Дніпром та Дніпропетровською областю для відновлення регіону. Чехія також має намір відкрити у Дніпрі дипломатичне представництво.

У договорі зі Словенією, у свою чергу, прописано, що країна зобов'язується задовольняти нагальні потреби України «для зміцнення можливостей безпеки» та сприятиме Києву у навчанні в рамках Місії ЄС.

Країни також домовилися співпрацювати у пошуку джерел фінансування для впровадження проектів української оборонної промисловості.

«Окремі блоки документа стосуються невійськової підтримки. Зокрема, Словенія додатково виділить 5 мільйонів євро на гуманітарну допомогу, економічне відновлення та гуманітарну програму «Зерно з України», – розповіли в ОП.

Крім того, у документі закріплено всебічну підтримку з боку Словенії майбутнього членства України в ЄС та НАТО.

Нагадаємо, раніше у липні Україна підписала угоди у сфері безпеки з Польщею, Люксембургом та Румунією.

Зеленський також розповів, зі скількома ще державами Київ має намір укласти подібні документи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: