Новий статус для українців у Польщі: що таке CUKR

Читать на русском

У Польщі набули чинності зміни до спеціального закону «Про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом на території цієї країни». Нововведення передбачають, що українські біженці з 2025 року зможуть отримати спеціальний дозвіл на тимчасове проживання у країні – карту CUKR. Що це за документ, які переваги він дає, і хто матиме право на його отримання – на інфографіці «Слово і діло».

Новий закон, ухвалений у Польщі, передбачає продовження легального перебування громадян України (зі статусом PESEL UKR) у країні до 30 вересня 2025 року.

Українці також зможуть оформити собі новий статус для перебування у країні – CUKR (cudzoziemiec-UKR чи «іноземець із України»). Умови його отримання:

  • мати статус PESEL UKR станом на 4 березня 2024-го та на день подання заяви
  • мати статус PESEL UKR безперервно протягом 365 днів
  • мати дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон

Заяву на отримання катки перебування можна буде подати лише в електронній формі через онлайн-сервіс Управління у справах іноземців.

Головна перевага CUKR полягатиме в тому, що карта видаватиметься на три роки – тобто перебування громадян України в Польщі не залежатиме від того, чи продовжила влада спеціальний закон про тимчасовий захист.

Власники картки також матимуть змогу працювати на тих самих умовах, що й громадяни Польщі – без додаткових дозволів. Службу зайнятості не потрібно буде повідомляти про працевлаштування громадянина України із статусом CUKR. Карта також дає право вести бізнес у Польщі.

Ще одна перевага: зі статусом CUKR можна буде залишати територію Польщі на термін понад 6 місяців (PESEL UKR забирають у разі виїзду на більш ніж 30 днів).

У той же час, при зміні статусу на CUKR українці втратять можливості, пов'язані зі спеціальним статусом тимчасового захисту. Наприклад, не зможуть користуватись безкоштовними медичними послугами в рамках Національного фонду здоров'я. Якщо громадянин України працевлаштований, тоді він отримає медичне страхування на роботі, а якщо ні – за послуги доведеться платити самому.

Нагадаємо, тимчасовий захист українців у Євросоюзі продовжили до 4 березня 2026 року.

Президент Володимир Зеленський вважає, що українські біженці мають повернутися на батьківщину та взяти участь у відновленні країни.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювалися настрої біженців щодо повернення додому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: