Заборона на транзит нафти «Лукойлу»: в Угорщині озвучили три варіанти вирішення питання

Читать на русском
Помічник прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш звинуватив Україну в шантажі шляхом припинення транзиту нафти російської компанії Лукойл.
Фото: MTI

Помічник прем'єр-міністра Угорщини Гергей Гуляш звинуватив Україну у шантажі шляхом припинення транзиту нафти російської компанії «Лукойл».

Його заяву цитує Reuters.

Як Європейський Союз торгує з росією під час війни в УкраїніНа інфографіці – як пандемія та повномасштабна війна в Україні позначилися на торгівлі між країнами Євросоюзу та росією.

«Україна шантажує дві країни, які виступають за мир та припинення вогню. Якщо ситуацію не буде вирішено, виникне дефіцит палива... рішення має бути знайдене до вересня», – стверджує Гуляш.

За словами чиновника, офіційний Будапешт працює над вирішенням ситуації, що виникла, і вже намітив три варіанти дій.

«Один із них полягає в тому, що українці визнають, що вони не можуть зробити це із двома країнами ЄС. Другий варіант – Європейська комісія допомагає нам, а третій – ми знаходимо правову лазівку, яка дозволяє передавати нафту тому, кого не торкнулися санкції», – сказав Гуляш.

Міністр у справах ЄС Янош Бока, у свою чергу, заявив, що Угорщина вивчає, чи дії України порушують правила Світової організації торгівлі.

Нагадаємо, минулого тижня Словаччина та Угорщина заявили, що Україна зупинила транзит нафти «Лукойлу». Російська компанія ще з 2018 року була під санкціями України, але тепер вони поширилися і на транзит. Через це уряди Угорщини та Словаччини вважають, що Україна порушила Угоду про асоціацію з ЄС.

Відомо, що Угорщина блокуватиме виплату Україні 6,5 млрд євро з Європейського фонду світу доти, доки Київ не відновить транзит нафти російського «Лукойлу».

При цьому, за даними ЗМІ, ЄС не підтримав Угорщину та Словаччину у питанні транзиту російської нафти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: