Росіяни намагалися опублікувати фейкову статтю про мобілізацію від імені ГУР

Читать на русском
Росіяни спробували опублікувати у засобах масової інформації псевдостаттю нібито від Головного управління розвідки Міністерства оборони України.
Ілюстративне фотофото: lb.ua

В одне з одеських видань надійшло звернення нібито від Головного управління розвідки із проханням опублікувати статтю, в якій викладено низку неправдивих тверджень про ситуацію на фронті і мобілізацію, з метою поширити панічні настрої в українців.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки на сторінці у Facebook.

Telegram став ключовою зброєю прокремлівських пропагандистів в ЄС – BloombergTelegram став ключовою зброєю прокремлівських пропагандистів. Співробітники російської розвідки використовують його для підготовки проведення диверсій у європейських столицях.

«Лист від нібито Головного управління розвідки Міністерства оборони України з проханням опублікувати статтю під назвою «Настав час повертати своє!» надійшов 26 липня 2024 року на електронну адресу інтернет-видання «Одессаонлайн», - йдеться в повідомленні.

У листі зазначалося, що нібито працівник ГУР на ім’я Олександр Голоднюк обіцяв за публікацію грошову винагороду, яка мала надійти від заступника начальника ГУР МО Віктора Зайцева.

Як стало відомо Центру стратегічних комунікацій, ГУР МОУ не направляло жодних листів до місцевих ЗМІ. У ГУР також заперечили, що надсилали листи до місцевих ЗМІ. Крім того, сама стаття виглядала як російський «вкид».

У матеріалі, який намагалися опублікувати на сторінках одеського онлайн-видання, ситуація на фронті описується як несприятлива, а у зриві мобілізації безособово звинувачують керівництво країни.

Також стверджується, що нібито:

  • військове командування бере на себе повноваження щодо мобілізації.
  • заохочується інформування правоохоронних органів про людей, які ухиляються від виконання конституційного обов'язку.
  • стверджується, що представники ТЦК мають дозвіл на використання без будь-яких підстав зброї для затримання військовозобов'язаних.

«Таким чином пропагандисти хочуть викликати супротив серед громадян щодо вступу до лав ЗСУ. Та створити панічні настрої та бажання покинути Україну», - підкреслили у Центрі стратегічних комунікацій.

Нагадаємо, росіяни вигадали черговий фейк. Цього разу окупанти розповсюджують інформацію, що у Сумах нібито поліція просить зібрати дані про сім'ї з двома машинами, щоб одну з них конфіскувати для ЗСУ.

Раніше в МОН попередили про фейки щодо збору даних школярів для реєстру призовників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: