Україна отримала перші десять F-16 в останній день липня – ЗМІ

Читать на русском
Перші 10 винищувачів F-16 з 79 можливих прибули в Україну в останній день липня, зазначає The Economist.
Українська правда

Перші 10 літаків F-16 з 79 можливих прибули в Україну в останній день липня. До кінця року Україна повинна ще отримати 20 літаків.

Про це повідомляє видання The Economist.

F-16 для України: які країни та скільки винищувачів передадутьНа інфографіці – скільки винищувачів F-16 передадуть Україні Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія, і чи можна їх буде використовувати для ударів по росії.

Згідно з інформацією ЗМІ, перші 10 літаків F-16 з обіцяних 79 прибули 31 липня.

«До кінця 2024 року Україна повинна літати на 20 винищувачах американського виробництва. Решта обіцяна так званою коаліцією F-16 на чолі з Данією та Нідерландами надійде партіями протягом 2025 року», - йдеться у матеріалі.

Як зазначається, колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес заявив, що розчарований тим, скільки часу знадобилося, щоб доставити літаки в Україну. Згідно з його словами, однією з причин, яка могла вплинути на ситуацію з постачанням, є нестача навчальних місць для українських пілотів - «політичне рішення адміністрації».

Ще одна причина названо мовні труднощі. Попри те, що українські пілоти загартовані у боях, F-16 відрізняються і є складнішими, ніж Міг-29 і Су-27 радянських часів, до яких вони звикли.

Інший фактор затримок - це створення інфраструктури для обслуговування F-16. Зазначається, що бортовим інженерам потрібна така ж підготовка, як і пілотам. Деякі роботи з ремонту і технічного обслуговування можуть також проводитися в сусідніх країнах НАТО.

Нагадаємо, про прибуття першої партії літаків стало відомо напередодні від агентства Bloomberg.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібно щонайменше 128 винищувачів F-16, щоб створити росіянам ефективну конкуренцію у небі.

Водночас, експерти вважають, що Україна цього року зможе дозволити використовувати для бойових завдань максимум близько десяти F-16.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: