Справа Майдану: чотирьом ексберкутівцям оголосили нові підозри

Читать на русском
Під час силових дій співробітники Беркуту оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки та вогнепальної зброї.
Getty Images

Колишнім командирам спецпідрозділу міліції «Беркут» УМВС України у Львівській, Харківській областях та Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського «Беркуту» оголосили підозру за перешкоджання акціям протесту на Майдані.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

У десятках справ Майдану може спливти термін давності без вироку – Офіс генпрокурораТермін давності скоро закінчиться майже у 60 справах часів Майдану. Але це не стосується колишнього президента Януковича та членів його команди.

Згідно з даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року у Києві на виконання завдання керівництва Міністерства внутрішніх справ України щодо розгону громадян з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок під керівництвом СБУ, із залученням сил та засобів інших правоохоронних органів, проводились завчасно сплановані безпідставні антитерористичні заходи.

Правоохоронцями зазначається, що під час силових дій співробітники «Беркуту» оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки – БТРів, водометів «Торнадо», військових прожекторів.

Також вони використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати завезені із території країни-агресора.

Згідно з повідомленням, відповідні дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства – 8, спричинення тяжких тілесних ушкоджень – 16, середньої тяжкості – 37, легких – 78, а також інших тяжких наслідків.

Вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів.

Як відомо, на розгляді у судах перебувають обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких 10 високопосадовців. Досудове розслідування стосовно шести осіб триває.

Нагадаємо, ДБР повідомило про підозру колишньому командиру роти «Беркут» у Севастополі та одному з міліціонерів цього підрозділу, які одними з перших розпочали розстріли активістів Майдану 20 лютого 2014 року.

У травні Шевченківський суд Києва закрив справу про розгін учасників Євромайдану у зв'язку із закінченням терміну давності. Проте Офіс генпрокурора повідомив, що оскаржуватиме закриття справи проти беркутівців за розгін Майдану.

Вже у липні було засуджено експравоохоронця, за вказівкою якого «беркутівці» перешкоджали роботі депутатів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: