НАБУ і САП повідомили про підозру екскерівнику Харківобленерго

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру п'ятьом фігурантам справи про заволодіння коштами підприємства.
фото: nikvesti.com

НАБУ та САП повідомили про підозру колишньому виконувачу обов'язків голови правління АТ «Харківобленерго» Костянтину Логвиненку та ще чотирьом фігурантам у заволодінні 12,5 млн грн та замаху на заволодіння ще 120 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«За процесуального керівництва прокурорів САП детективи НАБУ викрили та припинили діяльність злочинної групи, причетної до заволодіння понад 12,5 млн грн та замаху на заволодіння ще 120 млн грн коштів АТ «Харківобленерго» під час закупівлі енергетичного обладнання, а саме трансформаторного обладнання та електровимірювальних приладів», – інформує САП.

Як стверджують у НАБУ, про підозру повідомили в.о. голови правління АТ «Харківобленерго» (2020-2024 роки); керівнику відділу матеріального забезпечення АТ «Харківобленерго»; керівнику відділу Харківської торгово-промислової палати; приватному оцінювачу та керівнику комерційного підприємства. Наразі їм повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

За даними слідства, у 2021 році в.о. гендиректора АТ «Харківобленерго» у змові з контролером низки комерційних підприємств-постачальників енергетичного обладнання створили організовану групу, до якої також увійшли інші співробітники товариства.

Упродовж квітня-вересня 2021 року керівник АТ «Харківобленерго» забезпечив обрання двох «потрібних» компаній переможцями закупівель 11 904 од. трансформаторного обладнання та 79 425 од. електровимірювальних приладів (лічильників та допоміжного обладнання) за завищеною на 132,5 млн грн вартістю. Водночас ціну окремих компонентів обладнання підняли вп'ятеро.

«Реалізації корупційної схеми сприяли керівник відділу Харківської торгово-промислової палати та оцінювач, які забезпечили формування свідомо завищеної очікуваної вартості закупівель в інтересах майбутніх переможців. Протягом 2021-2022 рр. унаслідок часткового виконання договору на постачання трансформаторів та лічильників за завищеними цінами АТ «Харківобленерго» завдано збитків на суму 12,5 млн грн», – додали в бюро.

Наміри щодо заволодіння іншою частиною коштів, а саме 120 млн грн, були зірвані після запровадження режиму воєнного стану та проведення слідчих дій детективами НАБУ.

Нагадаємо, НАБУ і САП розпочали розслідувати справу про ймовірне заволодіння коштами АТ «Харківобленерго». У ній досліджується закупівля трансформаторів у компанії «Енерго-тайм». У межах цієї справи проводилися обшуки у ексгендиректора Харківобленерго Костянтина Логвиненка та у «чорного бухгалтера».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: