Ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршується – МАГАТЕ

Читать на русском
У МАГАТЕ повідомили, що безпекова ситуація на Запорізькій АЕС погіршується після удару безпілотника по території станції сьогодні, 17 серпня.
Фото: ЗАЕС

Ситуація з ядерною безпекою на ЗАЕС погіршується після атаки безпілотника, який сьогодні, 17 серпня, вдарив по дорозі навколо території станції.

Про це повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

«Знову ми бачимо ескалацію загроз ядерній безпеці та безпеці Запорізької АЕС. Я залишаюся надзвичайно стурбованим і повторюю свій заклик до максимальної стриманості з усіх сторін і до суворого дотримання п’яти конкретних принципів, встановлених для захисту станції», – наголосив Гроссі.

За даними МАГАТЕ, сьогодні вони отримали інформацію про те, що вибухівка, яку «перевозив» безпілотник, здетонувала неподалік від охоронної зони станції. Місце зіткнення знаходилося поблизу ставків для охолоджувальної води та приблизно за 100 метрів від Дніпровської лінії електропередачі, єдиної лінії 750 кіловольт (кВ), яка залишилася та забезпечує енергопостачання ЗАЕС.

Команда МАГАТЕ негайно відвідала територію та повідомила, що пошкодження, ймовірно, спричинив дрон, оснащений вибуховим вантажем. Обійшлося без постраждалих і пошкоджень обладнання АЕС.

Нагадаємо, ввечері 11 серпня окупанти влаштували пожежу на Запорізькій АЕС. Росіяни підпалили на території станції автомобільні шини у великій кількості. Президент прокоментував інцидент, назвавши його черговою провокацією ворога.

А нещодавно стало відомо про те, що російська пропаганда найближчим часом може готувати провокацію про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: