Iзраїль та ХАМАС не змогли домовитися про припинення вогню в Газі

Читать на русском
У неділю, 25 серпня, пройшли перемовини між Iзраїлем та ХАМАСом про припинення вогню в Газі, однак угоди досягнути не вдалось.
Фото: Getty Images

У неділю, 25 серпня, в Каїрі відбулися перемовини щодо припинення вогню в Газі, проте досягнути домовленостей та підписати угоду сторони не змогли.

Про це пише Reuters.

Ізраїль підтримав угоду з ХАМАС щодо визволення заручників – БлінкенУ понеділок, 19 серпня, Блінкен провів зустріч з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху, який підтвердив підтримку цієї ініціативи.

Два єгипетських джерела у сфері безпеки повідомили, що не було досягнуто жодної згоди, і ні ХАМАС, ні Ізраїль не погодилися на кілька компромісів, запропонованих посередниками.

«Місяці переговорів не привели до угоди про припинення нищівної військової кампанії Ізраїлю в Газі чи звільнення решти заручників, захоплених ХАМАСом під час нападу бойовиків на Ізраїль 7 жовтня, який спровокував війну», – йдеться у повідомленні.

Ключові суперечливі моменти в поточних переговорах за посередництва Сполучених Штатів, Єгипту та Катару полягають у присутності Ізраїлю в так званому Філадельфійському коридорі.

Як повідомили єгипетські джерела, посередники висунули низку альтернатив присутності ізраїльських військ у Філадельфійському коридорі та коридорі Нецарім, який проходить посередині сектора Газа, але жоден із них не був прийнятий сторонами.

У ХАМАС заявили, що Ізраїль відмовився від зобов’язання вивести війська з коридору та висунув інші нові умови, включаючи перевірку переміщених палестинців.

Делегація ХАМАС покинула Каїр після переговорів з посередниками. Угруповання підтвердило свою вимогу про те, що будь-яка угода повинна передбачати постійне припинення вогню і повне виведення ізраїльських військ з Сектора Газа.

Нагадаємо, нещодавно повідомлялось про те, що угода про припинення вогню в Газі та звільнення заручників знаходиться на фінальному етапі. Однак тоді розбіжності щодо майбутньої військової присутності Ізраїлю в Газі та щодо звільнення палестинських в’язнів перешкоджали досягненню угоди.

А найближчими днями Ізраїль вкотре може опинитись під новою атакою. Відповідна інформація з'явилась після удару ліванської «Хезболли» 25 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: