Вибори президента США та другий саміт миру: головні політичні події осені для України

Читать на русском

Осінь завжди багата на політичні події, але ця в дечому буде вирішальною для України. У листопаді відбудуться президентські вибори у США, від підсумків яких залежатиме доля військової та фінансової допомоги. Також Україна сподівається провести другий Глобальний саміт миру, участь у якому можуть взяти і представники росії. Докладніше про головні політичні події та рішення осені-2024 – на інфографіці «Слово і діло».

Серед важливих для України цієї осені подій – президентські вибори у США, проведення другого саміту миру, представлення проєкту держбюджету-2025.
Політичні рішення та події яких слід чекати восени-2024Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На зовнішньополітичній арені центральною подією будуть вибори президента США 5 листопада. Нагадаємо, що за місце у Білому домі боротимуться кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс та кандидат республіканців Дональд Трамп.

Гарріс вже обіцяла підтримувати Україну у разі перемоги на виборах, а ось впевненості щодо Трампа немає. Колишній президент не раз говорив про намір «закінчити війну в Україні за 24 години», не вдаючись до подробиць, як саме, і чи загрожує це втратою територій. Його новий термін також загрожує припиненням допомоги Україні.

До американських виборів – у вересні – президент Володимир Зеленський хоче представити Джо Байдену, Гарріс та Трампу підготовлений «план перемоги України».

«Один із напрямків, частина якого вже зроблено, це Курщина. Друге – це стратегічне місце України в інфраструктурі безпекового світу. Третій напрям – це потужний пакет примусу росії до закінчення війни дипломатичним шляхом. І четвертий напрямок – економічний», – розповів Зеленський на пресконференції.

Теж восени – точно дати чи місця проведення поки що немає – Україна планує другий Глобальний саміт миру. На цей раз для участі у заході можуть запросити представників росії. «Щодо представників російської федерації на другому Саміті миру – це бажання всіх країн. Вони хочуть, вони вважають, що таким чином може бути шанс на закінчення війни», – пояснив Зеленський.

Тепер до внутрішньополітичних подій. Як завжди, до 15 вересня уряд має подати проєкт державного бюджету на наступний рік.

Вже відомо, що дефіцит бюджету становитиме 35 млрд доларів. Звідки взяти 20 млрд Кабмін знає: цю частину дефіциту покриють за рахунок допомоги від Міжнародного валютного фонду та коштів від Євросоюзу за програмою Ukraine Facility.

Непокритими залишаються поки що 15 млрд доларів. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, гроші шукатимуть або у «внутрішніх джерелах», або за рахунок конфіскованих російських активів.

Незабаром Верховна рада може ухвалити урядовий законопроєкт про підвищення деяких податків. Він передбачає зокрема підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%. Прогнозують, що у першому читанні законопроєкт розглянуть уже 3-5 вересня.

Зеленський анонсував у вересні запуск освітнього додатку «Мрія» для учнів, батьків та вчителів.

Для школярів у додатку будуть освітні програми, курси, відеоматеріали, позашкільні активності та портфоліо з інформацією про досягнення. Батьки за допомогою додатку зможуть стежити за успішністю дитини. Вчителі зможуть додавати інформацію про відвідування, оцінки та поведінку дитини в школі, а також знайти матеріали для підготовки до уроків та додатковий контент.

Також Зеленський обіцяв восени запустити кілька програм підтримки молоді – українців віком до 25 років. Ідеться про програму грантів на бізнес (150 тисяч гривень), освітніх грантів, а також зниження першого внеску на 10% в іпотечній програмі «єОселя».

Восени, поки без точної дати, у додатку «Резерв+» мають з'явитися нові функції, серед них – онлайн-рекрутинг.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про обіцянки Володимира Зеленського за останній місяць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: