Афганістан під контролем «Талібану»: як змінилася ситуація в країні

Читать на русском

Радикальний ісламістський рух «Талібан» вже три роки контролює Афганістан після того, як США завершили свою 20-річну місію в країні. Таліби вже були при владі з 1996 по 2001 рік і змогли стрімко повернути її собі лише за кілька місяців після того, як президент США Джо Байден оголосив про виведення військ. З того часу економічна та гуманітарна ситуація в Афганістані значно погіршилися, відновилися страти, а жінки практично втратили права. «Слово і діло» зібрало основні цифри та факти, що показати, як змінилося життя у державі.

Афганістан уже три роки перебуває під контролем талібів. Що сталося з економікою, гуманітарною ситуацією та правами людини в країні – у матеріалі.
Як змінився Афганістан за талібівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Як захоплення Афганістану талібами вплинуло на економіку

Афганістан завжди був однією з найменш розвинених країн світу та однією з найбідніших. Упродовж двох десятиліть країна залежала від міжнародної допомоги, що у певний період позитивно вплинуло на економіку: з 2003 до 2012 року ВВП зростав у середньому на 9,4%. Щоправда, з 2015 до 2020-го середньорічне зростання сповільнилося до 2,5%.

Станом на 2020 рік ВВП Афганістану становив 19,96 млрд доларів, а до 2022 року знизився до 14,5 млрд доларів.

ВВП на душу населення за цей же період упав із 512,1 доларів до 352,6.

Окрім відсутності інвестицій та допомоги, негативно на економіку вплинуло рішення талібів заборонити вирощування опіумного маку, який використовують для виробництва опіуму та героїну (хоча це безумовно важливо для боротьби з наркотиками у світі). До заборони вирощування опійного маку та торгівля опіатами забезпечували значну частку ВВП країни (наприклад, 16% у 2015 році).

Заборона також вплинула на рівень зайнятості населення.

До слова про безробіття: якщо у 2020 році воно становило 11,7% від усієї робочої сили, то до 2023-го зросло до 14,4%. За даними ООН, частка працевлаштованих жінок становить лише 6%.

Гуманітарна ситуація в Афганістані

На сьогоднішній день в Афганістані проживає близько 42,2 мільйонів осіб і майже половина з них (23,7 мільйонів) потребують гуманітарної допомоги.

Якими країнами світу ніколи не керували жінкиУ яких країнах світу пост глави держави чи уряду ніколи не обіймала жінка – на інфографіці.

Половина населення також стикається з гострою нестачею продовольства. Зокрема, за даними ООН на травень, близько 6,4 мільйонів дітей в Афганістані (3 із 10) стикаються з кризовим чи надзвичайним рівнем голоду.

Організація прогнозує, що 28% населення – або близько 12,4 мільйонів осіб – зіштовхнуться з гострою нестачею продовольства до жовтня. У тому числі близько 2,4 мільйонів зіткнуться з надзвичайним рівнем голоду.

Проблеми населення погіршують часті стихійні лиха – посухи, повені та землетруси – а також наслідки COVID-19.

З огляду на перманентну нестабільність у країні в усьому світі налічується близько 6,4 мільйонів афганських біженців. Це одна з найбільш затяжних криз переміщення. В основному, афганці тікають до сусідніх країн: зокрема, в Ірані перебуває щонайменше 4,5 мільйона біженців.

Крім того, у країні також 3,2 мільйони внутрішньо переміщених осіб.

Загалом, плачевна економічна та гуманітарна ситуація призвели до того, що у всесвітньому рейтингу щастя Афганістан посідає останнє місце.

Як погіршилася ситуація із правами людини

В ООН заявили, що за уряду талібів Афганістан став найбільш репресивною країною у світі в галузі дотримання прав жінок.

Влада з серпня 2021-го ввела десятки заборон і правил, через які жінки та дівчата опинилися практично витісненими з суспільства. Ось лише деякі з них:

  • на вулиці жінки можуть з'являтися лише в паранджі, що повністю закриває обличчя та тіло;
  • при виході з дому жінок мають супроводжувати родичі-чоловіки;
  • у громадських місцях жінкам не можна говорити, співати чи читати вголос, заборонено дивитися у бік чоловіків (крім родичів);
  • у країні фактично заборонено будь-яку освіту для жінок;
  • жінкам не можна відвідувати парки та спортзали, салони краси закриті;
  • жінки мають право на медичне обслуговування лише у лікарів-жінок;
  • жінкам заборонено працювати в більшості сфер.

Для чоловіків таліби також запровадили вимоги до зовнішнього вигляду, проте звісно не такі суворі.

Таліби повернули в Афганістані публічні страти та шмагання. В 2023 році правозахисники Amnesty International зафіксували в країні щонайменше 8 публічних страт.

На початку цього року таліби обіцяли страчувати жінок за подружню зраду (забивати камінням).

У результаті Афганістан три роки поспіль займає останнє місце в Індексі демократії.

Раніше ЗМІ повідомляли, що кілька європейських країн розглядають можливість відкрити свої посольства в Афганістані.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як за останні три десятиліття змінювалася кількість біженців у світі та з яких країн вони тікали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: