«Паляниця» та власна балістична ракета: що відомо про новітні розробки України

Читать на русском

Західні союзники не наважуються дати Україні дозвіл завдавати ударів своєю зброєю по території росії. Тому під час війни одним із пріоритетів українського оборонно-промислового комплексу стало створення власної далекобійної зброї. У серпні стало відомо відразу про дві розробки: ракету-дрон «Паляниця», яка вже була успішно застосована, та про балістичну ракету, яка тільки пройшла випробування. Відомі характеристики нової зброї – на інфографіці «Слово і діло».

Ракета-дрон «Паляниця»

На заході з нагоди Дня Незалежності президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна успішно застосувала нову ракету-дрон із символічною назвою «Паляниця».

«Ворог був уражений. Дякую всім, хто це забезпечив – усім розробникам, виробникам та нашим воїнам. Знаємо, що росії буде складно, важко навіть вимовити, що саме прилетіло, складно протидіяти, але легко зрозуміти за що», – сказав глава держави.

Російський військовий об'єкт був уражений на окупованій території.

Пізніше публічно було озвучено деякі характеристики «Паляниці»

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин розповів, що «Паляниця» – це дрон і водночас ракета, яка за своїми тактико-технічними характеристиками підпадає під обидва визначення. У неї твердопаливний прискорювач і реактивний двигун, інформація про бойову частину та систему наведення не розголошується.

Відомо, що ракета-дрон запускається із наземної платформи, а її радіус дії становить до 700 кілометрів. У презентації проєкту United24 зазначено, що в зоні ураження знаходиться близько 20 російських аеродромів, зокрема Саваслейка, Морозовськ, Енгельс-2, Шайковка, Дягілєво, Міллєрово.

На розробку «Паляниці» пішло півтора роки, її вартість становить менше мільйона доларів – це дешевше за аналоги (надалі собівартість виробництва хочуть знизити).

Балістична ракета України

На пресконференції 27 серпня Зеленський несподівано заявив: «Я думав, що рано про це говорити, але вже було випробування – позитивне – першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш ОПК».

Жодних додаткових характеристик він не озвучив. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк лише потім сказав, що ймовірна дальність ракети – 600-700 кілометрів. Таким чином, у зону дії ураження потрапляють не лише російські аеродроми, а й, наприклад, нинішня база російського Чорноморського флоту у Новоросійську.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про здобутки українського ОПК під час повномасштабної війни.

Також ми розбиралися, як зросли масштаби виробництва дронів та їх постачання українській армії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: