У Києві зафіксували смерті від лихоманки Західного Нілу

Читать на русском
Від початку літа у Києві до лікарні потрапило 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом лихоманка Західного Нілу.
Pexels

У Києві від початку літа госпіталізували 17 людей із лихоманкою Західного Нілу. Троє з них померли.

Про це повідомила КМДА у п'ятницю, 30 серпня.

Мавпяча віспа-2024: що відомо про вірусну інфекцію та чим вона небезпечнаВіспа мавп вдруге за два роки дійшла з Африки до Європи. Які симптоми хвороби, як можна заразитися, лікування вірусу та яка потрібна вакцина – на інфографіці.

Директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург розповіла, що з 1 червня до столичної Свято-Михайлівської клінічної лікарні надійшли 17 пацієнтів із підтвердженим діагнозом лихоманка Західного Нілу.

За її словами, серед них – 10 чоловіків та 7 жінок. Це мешканці різних районів столиці, два з них – мешканці Київської та Черкаської областей. Повідомляється, що троє з них померли через тяжке ускладнення лихоманки - менінгоенцефаліт.

Головним джерелом та резервуаром вірусу в природі є птахи, переважно перелітні, у крові яких вірус може циркулювати від 14 до 200 днів. Переносниками захворювання можуть бути певні види комарів, які можуть передати вірус людині або тварині. Вкрай рідко можливе контактне зараження кров'ю хворих тварин.

Лихоманка Західного Нілу починається гостро – з ознобу та швидкого підвищення температури тіла, що супроводжується симптомами інтоксикації. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. У важких формах можуть розвиватися менінгіт чи енцефаліт.

Як зазначила Гінзбург, специфічної терапії проти цієї хвороби поки що немає, а її лікування симптоматичне. За перших ознак слід звертатися до лікаря.

У КМДА нагадали, що в Україні вірус лихоманки Західного Нілу віднесений до І групи особливо небезпечних захворювань і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до ІV групи ризику. Вірус подібний до інших, що викликає енцефаліти, і вірусу лихоманки Денге.

Нагадаємо, тим часом в Африці зростає кількість випадків зараження віспою мавп. Вже є по одному випадку в Європі та Азії. Про симптоми хвороби та профілактику можна почитати тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: