Мавпяча віспа: у Таїланді підтвердили перший в Азії випадок нового штаму

Читать на русском
Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я країни, пацієнтом, чий тест на штам Clade Ib виявився позитивним, є 66-річний європеєць, який прибув до Бангкока минулого тижня з Африки.
Getty Images

Таїланд став першою країною в Азії, де виявили новий небезпечний штам mpox Clade Ib вірусу мавпячої віспи, який поширюється світом після спалаху захворюваності в Африці.

Про це повідомляє Bangkok Post.

Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я країни, пацієнтом, чий тест на штам Clade Ib виявився позитивним, є 66-річний європеєць, який прибув до Бангкока минулого тижня з Африки, котрого госпіталізували з симптомами мавпячої віспи 15 серпня.

Мавпяча віспа-2024: що відомо про вірусну інфекцію та чим вона небезпечнаВіспа мавп вдруге за два роки дійшла з Африки до Європи. Які симптоми хвороби, як можна заразитися, лікування вірусу та яка потрібна вакцина – на інфографіці.

Медики також встановили 43 особи, які близько контактували з хворим, і на 21 день помістили їх під нагляд. Якщо впродовж цього періоду у когось із них з’явиться лихоманка, висип чи збільшаться лімфатичні вузли, таку людину госпіталізують до лікарні.

Як зазначається, Таїланд, який залежить від туризму, посилив заходи спостереження та перевірки на всіх пунктах в’їзду у країну. Також країна зобов’язує усіх мандрівників із 42-х країн, де зафіксовано спалах мавпячої віспи, перед поїздкою до Таїланду реєструватися в спеціальному онлайн-додатку МОЗ та проходити медичне обстеження після прибуття.

Відомо, що наразі новий небезпечний штам вірусу mpox Clade Ib поширюється в кількох африканських країнах і, як повідомляється, вбив понад 500 людей у ​​Демократичній Республіці Конго.

Повідомляється, що цього року країна фіксує стрибок туристичних поїздок, кількість яких на середину серпня збільшилась на 33% - до понад 22,5 мільйонів порівняно з тим самим періодом минулого року.

Як відомо, на тлі зростання у світі кількості заражень мавпячою віспою Китай на шість місяців посилює заходи контролю на в’їзді до країни, щоб запобігти потраплянню захворювання в країну.

Нещодавно у Швеції було виявлено перший випадок зараження віспою мавп за межами африканського континенту.

Нагадаємо, мавпяча віспа має такі симптоми, як температура, біль у м'язах, характерний висип та свербіж. Тяжкий перебіг хвороби частіше спостерігається у людей з ослабленим імунітетом, дітей та вагітних жінок.

У середу, 14 серпня, Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах мавпячої віспи (mpox) в Африці глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я.

Минулу епідемію мавпячої віспи фіксували у світі у 2022 році. Тоді у вересні кількість випадків віспи мавп у всьому світі перевищила 50 тисяч.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: