Мавпяча віспа-2024: що відомо про вірусну інфекцію та чим вона небезпечна

Читать на русском

У країнах Африки стрімкими темпами поширюється різновид мавпячої віспи. В середині серпня інфекція дісталася і Європи. Перший випадок захворювання підтвердили у Швеції – майже одразу після того, як ВООЗ оголосила спалах віспи міжнародною надзвичайною ситуацією. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про мавпячу віспу, на одній інфографіці.

Локалізація віспи мавп

З початку року у 13 країнах Африки зареєстрували понад 17 тисяч випадків цього захворювання. А 16 серпня вже в Швеції зафіксували перший випадок більш серйозного типу вірусної інфекції mpox (відомої як мавпяча віспа), під назвою Clade 1. Він вважається заразнішим і смертоноснішим, ніж попередній варіант у 2022 році. Пацієнт заразився новим штамом у Африці. Наразі він під наглядом лікарів.

Тим часом на африканському континенті лише за тиждень зареєстрували 1200 нових випадків зараження віспою мавп.

Шляхи передачі вірусу

Хвороба передається тактильним та повітряно-крапельним шляхом, але в основному – при тісному контакті з зараженим (з кров'ю, біологічними рідинами, через слизову оболонку інфікованих людей або тварин).

Захворіти також можна через дотик до пошкодженої шкіри (зокрема, під час статевого акту) або предметів, на яких залишився вірус. Крім того, інфекція може передатися дитині від матері під час вагітності.

Час від інфікування до симптомів становить 6-16 днів, іноді 5-21 день.

Симптоми хвороби

Основні симптоми мавпячої віспи – головний біль, лихоманка та озноб, біль у м'язах, збільшення лімфатичних вузлів, виснаження.

Приблизно через 1–3 дні після виникнення лихоманки може з'явитися висипання — плоскі пухирці. У 95% випадків вони з'являються спочатку на обличчі, а потім на інших частинах тіла (75% — долоні, ступні). Висипання може свербіти і боліти.

Вакцина від вірусу

На сьогодні розроблена та затверджена вакцина Jynneos — жива атенуйована сироватка проти натуральної віспи та віспи мавп, розроблена виробником Bavarian Nordic.

Вакцина призначена для людей віком від 18 років, які мають високий ризик зараження. Повний курс вакцинації проти мавпячої віспи складається з двох доз з інтервалом 28 днів. Люди, які раніше отримували дві дози вакцини проти віспи мавп, можуть повторити щеплення лише через 10 років.

В Україні цей препарат також є — у лютому 2023 року надійшло 10 тисяч доз вакцини Jynneos, повідомляли в МОЗ.

Захист та профілактика

Щоб не захворіти на мавпячу віспу, потрібно дотримуватися простих правил: стежити за особистою гігієною (регулярно мити руки, мати захищений статевий контакт), дезінфікувати предмети з вулиці, уникати контакту з уже інфікованими людьми.

Більш стійкий захист від вірусу може дати вакцинація.

Нагадаємо, у травні 2022 року віспа мавп також стрімко поширювалася світом. ВООЗ оголошувала надзвичайну ситуацію, яка тривала до травня 2023 року.

В Україні перший випадок зараження мавпячою віспою підтвердили у вересні 2022 року. Тоді у світі вже було понад 50 тисяч хворих на цей вірус.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: