Віспа мавп: у Бразилії зафіксували випадок вірусу в найбільшому міжнародному аеропорту

Читать на русском
Симптоми хвороби mpox виявили у чоловіка, який перебував у спеціальній зоні аеропорту для отримання статусу біженця.
Getty Images

У понеділок, 26 серпня, у Бразилії виявили підозру на вірус мавпячої віспи mpox в одного з пасажирів найбільшого міжнародного аеропорту країни.

Про це повідомляє агенція Reuters, з посиланням на бразильського регулятора з питань здоров'я та санітарії Анвіза.

Мавпяча віспа-2024: що відомо про вірусну інфекцію та чим вона небезпечнаВіспа мавп вдруге за два роки дійшла з Африки до Європи. Які симптоми хвороби, як можна заразитися, лікування вірусу та яка потрібна вакцина – на інфографіці.

Згідно з повідомленням регулятора, чоловік із симптомами захворювання у терміналі аеропорту Сан-Пауло перебував у спеціальній зоні для шукачів притулку. Разом з ним на отримання статусу біженця там чекали близько 650 інших людей.

При цьому, влада Бразилії не повідомляє країну походження хворого. Також не уточнюється, чи належить цей випадок mpox до нового небезпечного штаму, через який Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного масштабу.

Агенція зазначає, що загалом у Бразилії цьогоріч фіксували близько 700 заражень вірусом, який раніше був відомий як мавпяча віспа. Проте жоден з них не був нової більш смертельної мутації.

Нагадаємо, нещодавно Таїланд став першою країною в Азії, де виявили новий небезпечний штам mpox Clade Ib вірусу мавпячої віспи, який поширюється світом після спалаху захворюваності в Африці.

Як відомо, на тлі зростання у світі кількості заражень мавпячою віспою Китай на шість місяців посилює заходи контролю на в’їзді до країни, щоб запобігти потраплянню захворювання в країну.

Нещодавно у Швеції було виявлено перший випадок зараження віспою мавп за межами африканського континенту.

Зазначимо, що мавпяча віспа має такі симптоми, як температура, біль у м'язах, характерний висип та свербіж. Тяжкий перебіг хвороби частіше спостерігається у людей з ослабленим імунітетом, дітей та вагітних жінок.

У середу, 14 серпня, Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах мавпячої віспи (mpox) в Африці глобальною надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров'я.

Минулу епідемію мавпячої віспи фіксували у світі у 2022 році. Тоді у вересні кількість випадків віспи мавп у всьому світі перевищила 50 тисяч.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: