Омбудсмен попередив про нову хвилю шахрайства на тему визволення полонених

Читать на русском
Шахраї видають себе за журналістів, волонтерів та просять гроші за свої так звані послуги у пошуку полонених або зниклих безвісти.
t.me/dmytro_lubinetzs

У мережі набирає обертів нова хвиля шахрайств, пов'язана зі звільненням українських полонених та пошуком зниклих безвісти. Шахраї видають себе за журналістів, волонтерів та просять гроші за свої «послуги».

Про це повідомив у Telegram уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

Понад 900 «азовців» залишаються у російському полоні: скількох вдалося звільнитиЗ російського полону за час великої війни вдалося повернути лише близько 200 азовців. Докладніше – на інфографіці.

«Вони видають себе за волонтерів, журналістів, представників державних структур або навіть країни-агресорки, майстерно граючи на емоціях, обіцяючи звільнення, важливу інформацію чи навіть організацію дзвінка з рідними. Але за це вони вимагають гроші – нібито «плату» за свої «послуги», – написав Лубінець.

Омбудсмен закликав українців:

  • перевіряти джерела інформації;
  • не передавати особисті дані незнайомцям та не розкривати конфіденційну інформацію в соцмережах, навіть у особистих повідомленнях;
  • остерігатися будь-яких фінансових пропозицій, пов'язаних із «визволенням» або «допомогою».

Офіційні державні органи та волонтерські організації ніколи не братимуть гроші за допомогу чи надання інформації, нагадав Лубінець.

У разі підозрілих пропозицій потрібно звернутися до Координаційного штабу, Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ та кіберполіції.

Нагадаємо, 24 серпня Україна та росія провели обмін полоненими за посередництва ОАЕ. Раніше повідомлялося, що Україна починає переговори про обмін полоненими, захопленими у Курській області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: