Понад 900 «азовців» залишаються у російському полоні: скількох вдалося звільнити

Читать на русском

Україна та росія за час повномасштабної війни провели 55 обмінів полоненими, додому повернулися понад 3 тисячі наших військових. Як нещодавно визнав президент Володимир Зеленський, особливо важко з росіянами домовлятися про звільнення військових «Азова». Поки були повернуті лише близько 200 «азовців» у рамках семи обмінів, у той час як понад 900 залишаються у неволі. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Бійців «Азова» вперше вдалося повернути із російського полону 29 червня 2022 року. Тоді в рамках обміну звільнили 114 українських військових, у тому числі 43 «азовці».

22 вересня ще один обмін полоненими за участю бійців «Азова» відбувся в Анкарі: було звільнено 215 військових та цивільних, у тому числі 108 «азовців».

Серед звільнених були п'ять командирів, які командували обороною «Азовсталі»: командир «Азова» Денис Прокопенко («Редіс»), виконуючий обов'язки командира 36-ї бригади морської піхоти Сергій Волинський («Волина»), заступник командира полку «Азов» Святослав Паламарь («Калина»), керівник оборони «Азовсталі» Олег Хоменко («Апіс») та командир 12-ї бригади оперативного призначення Денис Шлег.

Відповідно до досягнутих домовленостей, вони мали до кінця війни перебувати в Туреччині під особистою протекцією президента. Але у липні минулого року п'ять командирів після візиту президента Володимира Зеленського до Туреччини повернулися разом із ним до України.

В ОПУ заявили, що це сталося за підсумками переговорів із турецькою стороною. У Кремлі ж назвали це «порушенням домовленостей» між Москвою, Києвом та Анкарою.

В 2022 році з полону повернулися ще три «азовці» – двоє 17 жовтня та один 29 жовтня.

Минулого року, якщо спиратися на публічні дані, із російського полону звільнили 46 бійців «Азова». 10 квітня був великий обмін: повернули сотню захисників та захисниць Маріуполя, Азовсталі та Гостомеля, серед них була спікерка полку «Азов» Валерія Карпіленко («Нава»).

Окрім того, 6 травня звільнили ще 45 військових цього полку.

Цього року із полону повернувся лише один представник «Азова» – 31 травня.

Нагадаємо, у День Незалежності Україна та росія за посередництва ОАЕ провели обмін полоненими. Додому повернулися 115 захисників.

Серед звільнених були строковики, які потрапили в полон ще у перші місяці повномасштабного вторгнення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: