На українського журналіста Гордона готували замах: подробиці

Читать на русском
Російські спецслужби готували замовне вбивство на українських діячів, серед яких мав бути журналіст Дмитро Гордон.
фото Апостроф

У Києві викрили агентурну мережу елітного підрозділу російської ФСБ – Департаменту контррозвідувальних операцій. Її діяльність координував колишній депутат від забороненої Партії регіонів. Однією з цілей групи була ліквідація журналіста Дмитра Гордона.

Про це повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 3 вересня.

Випадки вбивства лідерів держав та політичних рухівПрем'єр Словаччини Роберт Фіцо пережив замах. На інфографіці – випадки вбивств лідерів держав та рухів.

Спецслужба встановила діяльність чотирьох ворожих агентів: екснардеп-куратор, виконавець диверсій, постачальник вибухових пристроїв та агент, який займався зовнішнім спостереженням.

Для зриву логістики сил оборони агенти планували серію підривів на шляхах Укрзалізниці. Зокрема, російська спецслужба поставила їм завдання: підірвати один із шляхів на Київщині. ЗСУ використовують його для переправлення техніки та особового складу у фронтові регіони. Втім, СБУ вдалося запобігти диверсії, йдеться у повідомленні.

Також агенти збирали дані про українських діячів, які цікавили ФСБ: місця проживання та відвідування, графік дня та коло спілкування певних осіб.

«Усе це - з метою подальшої фізичної ліквідації цих діячів. Серед тих, на кого російські спецслужби готували замовне вбивство був український журналіст Дмитро Гордон», – розповіли в СБУ.

Спецслужба затримала всіх чотирьох агентів, включаючи екснардепа. Вони перебувають під вартою. Під час обшуків у них виявили засоби зв'язку та електронні пристрої з доказами розвідувально-підривної діяльності на користь росії.

Залежно від скоєних злочинів затриманим повідомили про підозру за такими статтями ККУ:

  • ст.111 (державна зрада);
  • ст.113 (диверсія);
  • ст.258 (терористичний акт).

Триває досудове розслідування.

Нагадаємо, 19 липня цього року було скоєно замах на колишню депутатку Ірину Фаріон. Того ж вечора вона померла в лікарні від вогнепального поранення. Підозрюваного у вбивстві затримано та заарештовано.

Глава МВС розкрив, хто міг стати наступною жертвою підозрюваного у вбивстві Фаріон.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: