Шкільне харчування в Європі: у яких країнах безкоштовно годують дітей

Читать на русском

Дітей, які навчаються з першого по четвертий клас, хочуть забезпечити гарантованим безкоштовним харчуванням. Як повідомив президент Володимир Зеленський, на цю програму передбачено 5,8 млрд гривень. Наразі більшість батьків самостійно оплачують харчування своїх дітей. Право на безкоштовні обіди є у дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, переселенців та інших уразливих категорій. «Слово і діло» поцікавилося, яка ситуація із шкільним харчуванням у країнах Європи.

Безкоштовне харчування для школярів усіх вікових груп передбачено у Швеції, Фінляндії та Естонії.

У Фінляндії безкоштовне харчування надається всім дошкільникам, учням початкової школи, учням середніх шкіл та професійних навчальних закладів. У Швеції безкоштовно годують дітей початкової та середньої школи, в Естонії – учнів 1–12 класів та учнів професійних училищ.

Латвія та Литва надають безкоштовне харчування для деяких класів. У Латвії ця система діє для учнів першого-четвертого класів (але багато муніципалітетів надають безкоштовне харчування для учнів старших класів). У Литві безкоштовно годують дошкільнят та першокласників.

У низці країн – Люксембурзі, Німеччині, Угорщині, Британії, Чехії, Португалії, Іспанії, Кіпрі, Словаччині, Словенії – безоплатне харчування передбачено для дітей із сімей з низьким доходом або з несприятливими умовами життя.

Наприклад, у Словаччині, Словенії, Португалії харчування безкоштовне для дітей із сімей з низьким доходом.

На Кіпрі, крім дітей із сімей з низьким доходом, безкоштовне харчування можуть отримати діти прохачів притулку, або діти, де один із членів сім'ї має важку форму інвалідності чи проблеми зі здоров'ям.

В Іспанії практика надання безкоштовного харчування відрізняється в залежності від регіону. Обіди можуть бути безкоштовними для дітей із сімей з низьким доходом, дітей у прийомних сім'ях.

На Мальті на безкоштовне харчування можуть розраховувати також діти із неблагополучних сімей, де є насильство чи зловживання психоактивними речовинами. Безкоштовно годують дітей осіб, які мають статус біженців, прохачів притулку чи тимчасового захисту.

В Австрії, Франції, Бельгії, Греції, Ірландії, Болгарії, Італії, Польщі, Румунії, Нідерландах безкоштовне харчування для школярів передбачене лише в окремих регіонах (залежно від економічної ситуації).

Наприклад, у Болгарії в рамках проєкту Червоного Хреста безкоштовно годують дітей 7-18 років із сімей із низьким доходом у двох десятках шкіл. У Греції є державна програма для деяких початкових шкіл та приватна пілотна програма для шкіл у вразливих соціально-економічних районах.

У Хорватії наявність безкоштовного харчування залежить від регіону: воно може бути безкоштовним для отримувачів соціальної допомоги, дітей безробітних батьків та інших категорій. В Ірландії для надання безкоштовного харчування відібрали кілька сотень шкіл на основі низки характеристик громади, зокрема рівня безробіття.

Нагадаємо, більшість регіонів України на 90-99% забезпечено укриттями у навчальних закладах. Певні проблеми є у трьох областях.

У 760 школах у 20 областях працюють інспектори Служби освіти.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатись, як змінювалися витрати на освіту в Україні за десять років війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: