НАБУ і САП викрили схему на Львівській митниці

Читать на русском
Антикорупційні органи викрили схему поза митного ввезення техніки до України, до якої причетний львівський митник.
фото: shoppingpl.com

НАБУ і САП повідомили про підозру службовій особі Львівської митниці та громадянину України у зловживаннях під час переміщення товарів поза митним контролем на суму понад 15 млн грн.

Про це повідомляють прес-служби органів.

«САП і НАБУ за оперативного супроводу Управління СБУ у Львівській області повідомили про підозру службовій особі Львівської митниці та громадянину України, дії яких призвели до незаконного переміщення товарів поза митним контролем та несплати обов'язкових митних платежів на суму понад 15 млн грн», – інформує САП.

Як стверджують у НАБУ, в квітні 2023 року службовець митниці посприяв незаконному переміщенню громадянином України на вантажному автомобілі у міжнародному автомобільному пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» мобільних телефонів, навушників, планшетів, ноутбуків, моноблоків різних торгових марок без сплати обов’язкових митних платежів. За даними «Слово і діло», вказаним автомобілем керував Павло Костишин.

Митник вніс неправдиві відомості до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор» про те, що транспортний засіб, який перевозив вказану продукцію, був «порожній». У результаті на територію України потрапили товари без сплати мита на загальну суму понад 15 млн грн.

«Втім правоохоронці оборудку викрили, а нерозмитнений товар вилучили та передали до Національного агентства з менеджменту та розшуку активів. Агентство згодом реалізувало вилучену продукцію, що, зокрема, дозволило повною мірою покрити несплачені митні платежі», – додали в НАБУ.

Дії службовця митниці кваліфіковано за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України, а перевізника – за ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудове розслідування триває, встановлюються інші причетні особи.

Нагадаємо, НАБУ і САП викрили двох волинських митників на зловживаннях під час розмитнення комп'ютерної техніки Apple. За даними НАБУ, впродовж жовтня - грудня 2020 року службовці митниці сприяли незаконному переміщенню через міжнародний пункт пропуску «Ягодин» комп'ютерної техніки Apple без належної сплати митних платежів. Імпортовану продукцію зокрема маскували вживаною сільськогосподарською технікою та механічним обладнанням.

Раніше НАБУ і САП повідомили про підозру посадовцю Рівненської митниці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: