В ОПУ назвали наступний крок після ратифікації Римського статуту

Читать на русском
Наступним кроком за ратифікацією Римського статуту буде ухвалення імплементаційного законопроєкту, заявила нова заступник голови ОПУ.
Фото: Facebook/Iryna Mudra

Після ухвалення закону про ратифікацію Римського статуту Україні потрібно внести відповідні зміни до Кримінального кодексу. Це необхідно, оскільки сама ратифікація набуває чинності разом із набранням чинності імплементаційного закону.

Про це повідомила заступниця керівника офісу президента Ірина Мудра в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

Ордер МКС: які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ніЗаарештувати путіна відмовилися лише три країни-учасники Римського статуту. Які країни готові зробити це – на інфографіці.

«Тому наступний крок (після ратифікації – ред.) - це адаптація нашого законодавства під вимоги Римського статуту: Офіс президента подав законопроєкт про адаптацію Римського статуту до національного законодавства. Розгляд цих змін планується орієнтовно у вересні», – сказала вона.

Як уточнила Мудра, внести зміни до ККУ необхідно таким чином, щоб не нашкодити процесам, які тривають у країні протягом двох з половиною років – відкрито 135 проваджень щодо розслідування воєнних злочинів в Україні.

«Тому ми пропонуємо базовий імплементаційний пакет, який запроваджує злочин проти людяності, бо на сьогодні у нашому законодавстві такого злочину не передбачено. Це дозволить притягати до відповідальності російський військовий командний склад, що зараз неможливо», – пояснила заступниця голови ОПУ.

За її словами, одразу після ухвалення цього базового пакету розпочнеться робота над повноцінною імплементацією. До процесу залучають слідчих, прокурорів, суддів, правових експертів, правозахисників, міжнародних експертів.

Нагадаємо, Верховна рада 21 серпня підтримала ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Вже 24 серпня президент України підписав закон.

На сьогодні Римський статут ратифіковано 124 країнами. Як відомо, саме Міжнародний кримінальний суд, започаткований Римським статутом, видав ордери на арешт диктатора володимира путіна та інших російських злочинців.

На нашій інфографіці – які країни-учасники Римського статуту готові заарештувати путіна, а які – ні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: