Президентські вибори в США: що Трамп та Гарріс обіцяють американцям

Читать на русском

Камала Гарріс і Дональд Трамп провели перші президентські дебати, і більшість глядачів погодилися з тим, що віцепрезидентка виглядала переконливіше за свого суперника. Загальнонаціональні опитування, проведені в США до дебатів, показували, що шанси кандидатів від Демократичної та Республіканської приблизно рівні. А розрив їхніх рейтингів у ключових штатах – у межах статистичної похибки. «Слово і діло» вирішило проаналізувати, що Трамп та Гарріс обіцяли американським виборцям.

До президентських виборів у США менше двох місяців. На інфографіці – що Дональд Трамп та Камала Гарріс обіцяють американцям.
Ключові обіцянки Гарріс та ТрампаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Українців, насамперед, цікавлять обіцянки Трампа та Гарріс щодо війни з росією. Кандидатка від Демократичної партії заявляла про підтримку України «стільки, скільки потрібно».

Заяви Трампа щодо України можна звести до «закінчити війну за 24 години». Під час дебатів він двічі ухилявся від відповіді на запитання, чи хоче він перемоги України.

«Я хочу, щоби війна припинилася. Я хочу врятувати життя, які марно втрачають. Людей убивають, мільйони. Їх мільйони», – сказав він.

На уточнююче питання, чи вважає він, що перемога України в цій війні в інтересах США, республіканець відповів: «Я вважаю, що в інтересах США – закінчити цю війну, просто закінчити її, домовитися про угоду, тому що ми повинні зупинити знищення всіх цих людських життів».

Раніше Трамп поділився деякими деталями свого плану закінчення війни. Він стверджує, що росія не зможе продовжувати воювати, якщо нафта коштуватиме 40 доларів за барель: у його планах протягом року знизити світові ціни до цієї позначки. «Коли у путіна барель по 100 доларів – війна працює. Путін не зможе воювати з нафтою по 40 доларів», – зазначив Трамп.

Інші пункти його економічної програми: колишній президент обіцяв запровадити мито у розмірі 100% на товари з країн, які відмовляються від використання американського долара у міжнародній торгівлі. Також він обіцяв запровадити мито у розмірі 10-20% на більшість іноземних товарів.

ЗМІ писали про ще одну обіцянку експрезидента: висунути членам НАТО вимогу витрачати не 2%, а 3% ВВП на оборону. Зараз це роблять лише США, Польща та ще кілька країн. Більше того, не всі члени Альянсу досягли показника у 2%.

Камала Гарріс у разі перемоги на президентських виборах пообіцяла зосередитись на «економічній безпеці» середнього класу. Її план – щоб 95% американців сплачували нижчі податки. А ті, хто заробляє багато, відповідно платили більше.

Вона також обіцяла підвищити податкову пільгу на дітей – із 2 тисяч до 6 тисяч доларів.

Крім того, у своїй програмі віце-резидентка обіцяла вирішувати проблему нестачі житла за допомогою кількох ініціатив. По-перше, побудувати 3 мільйони доступних нових будинків та орендного житла до кінця свого першого терміну, пропонуючи податкові пільги будівельникам. По-друге, створити фонд у розмірі 40 мільярдів доларів, щоб допомогти місцевим органам влади знайти рішення щодо дефіциту житла.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, скільки термінів перебували при владі американські президенти.

З інфографіки можна дізнатися, у якому віці президенти США складали присягу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: