Школи й надалі можуть вручати медалі випускникам, але не за держрахунок – голова комітету ВР

Читать на русском
В Україні вирішили поки не скасовувати повністю шкільні медалі для найкращих учнів. Але у Раді хочуть, щоб їх виготовляли не за рахунок держави.
фото: gk-press.if.ua

У Раді визначились щодо доцільності вручення школярам медалей після закінчення навчання. Їх скасовувати не будуть. Школи в Україні й надалі зможуть вручати золоті та срібні медалі своїм кращим випускникам, але не державним коштом.

Про це повідомив голова комітету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак у Telegram 12 вересня.

Результати PISA-2022 в Україні: наскільки погіршилися навички та знання учнівРезультати PISA-2022 показали погіршення навичок читання у підлітків, зниження рівня знань з математики та науково-природничих дисциплін. Учні в Україні також відстають у навчанні від однолітків із інших країн.

«Ми не відміняємо золоті і срібні медалі. Школи і надалі можуть відзначати своїх найкращих випускників медалями. Ми вважаємо недоцільним витрачати мільйони гривень платників податків на централізоване виготовлення медалей. Впевнені, що засновники шкіл (територіальні громади) зможуть собі дозволити виготовлення медалей своїм найкращим випускникам, якщо захочуть», – написав Бабак.

Голова комітету нагадав, що з 2015 року золота або срібна медаль не дає жодних переваг при вступі до закладів вищої освіти, таким чином, медаль випускника це лише певна відмінність школи за успіхи у навчанні.

Також він розповів, що кількість медалістів щороку зростає, зокрема у 2019 році було 11,4 тис. медалістів, а у 2024 році – вже 24,8 тис.

Крім того, Бабак повідомив, що у 2024 році виготовлення медалей коштувало державному бюджету 2,9 млн грн, а на 2025 рік, за словами представника Міністерства освіти і науки, бюджетний запит на медалі становить 5,6 млн грн.

Зазначимо, 11 вересня освітній комітет ВР рекомендував скасувати вручення у школах золотих та срібних медалей державного зразка.

Нагадаємо, раніше освітній омбудсмен повідомив, що жодні вимоги до шкільного одягу дітей чи примус до форми неприпустимі. Також повідомлялося, що МОН змінить процедуру відбору шкільних підручників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: