Жодні вимоги до шкільного одягу дітей або примус до форми неприпустимі – омбудсмен

Читать на русском
Освітній омбудсмен висловився з приводу шкільної форми та претензій деяких учителів. Він нагадав, що одяг для школи є вільним вибором дитини та батьків.
depositphotos.com

Вчителі не повинні вимагати від учнів обов'язкового носіння шкільної форми і тим більше забороняти дітям відвідувати заняття, якщо одяг не того кольору або стилю. Це порушує право школяра на освіту.

Про це повідомила Служба освітнього омбудсмена 11 вересня у Facebook.

Шкільне харчування в Європі: у яких країнах безкоштовно годують дітейВ Україні дітей у початковій школі хочуть забезпечити гарантованим безкоштовним харчуванням. Яка практика в інших країнах Європи – на інфографіці.

Там розповіли, що до Служби освітнього омбудсмена знову надходять звернення, а в соціальних мережах поширюються повідомлення від батьків про примус учнів носити шкільну форму або певну форму одягу на кшталт «білий верх, чорний низ».

«Батьки повідомляють про шкільні «рейди» під час занять зовнішнього вигляду учнів, які здійснюють педагогічні працівники, адміністрація шкіл. Дітей не допускають до або відсторонюють від занять через зовнішній вигляд», – йдеться у повідомленні.

У зв'язку з цим омбудсмен закликав педагогів та адміністрацію навчальних закладів припинити всі заходи щодо перевірки одягу учнів.

Служба нагадала, що одяг для школи – це вільний вибір дитини та її батьків, а єдиними рекомендаціями до такого одягу є акуратність, відповідність сезону та зручність.

«Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні. Заборона відвідувати вченим зайняти через відсутність обов'язкової шкільної форми чи не такий одяг для школи» порушує його право на освіту», – йдеться у повідомленні.

Крім того, відсторонення від зайняття та відправлення дитини додому для перевдягання під час освітнього процесу – це своєрідний ризик для здоров'я та навіть життя учня.

Нагадаємо, що на початку вересня президент Володимир Зеленський анонсував нову програму безкоштовного харчування для дітей 1-4 класів. Також повідомлялося, що ООН допоможе забезпечити харчуванням українських школярів у 16 ​​регіонах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: